Cu o scurta pauza, cand pietele s-au concentrat pe sedinta de politica monetara a Rezervei Federale americane, criza a revenit in centrul atentiei, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a stabilit ziua de luni ca termen limita pentru un acord de salvare a Ciprului, institutia urmand in caz contrar sa retraga sprijinul de lichiditati pentru bancile cipriote.

Guvernul cipriot a fost nevoit sa prelungeasca perioada in care institutiile de credit nu lucreaza pana martea viitoare, dupa ce Parlamentul a respins taxa pe depozitele bancare.

Indiferent daca Ciprul va reusi sau nu sa incheie un acord de salvare cu zona euro, evenimentele din aceasta saptamana vor continua sa aiba un impact asupra UE si a euro.

In primul rand, europenii au aflat ca nici macar asigurarile depozitelor, pe care se bazeaza increderea in banci, nu este sfanta in mintile oficialilor de la Bruxelles si niciun fel de declaratii, privind unicitatea situatiei din Cipru, nu vor reinstaura increderea in banci a italienilor, spaniolilor sau portughezilor, atunci cand criza se va acutiza din nou, cum inevitabil se va intampla, considera Delamaide.

In al doilea rand, vointa parlamentarilor ciprioti de a sfida Bruxelles-ul si a vota impotriva propunerii acestuia stabileste un precedent care va coagula fortele anti-austeritate din sudul Europei.

Principalele partide din Grecia, Italia si Spania, care au respectat linia trasata de Bruxelles, vor fi nevoite sa devina mai ferme, sau pozitia lor se va eroda in continuare, potrivit analistului.

Mult mai important este faptul ca sud-europenii au cea mai clara dovada ca anumite state nordice ii privesc ca cetateni de rangul al doilea.

Micii deponenti si pensionarii pe care liderii din Germania, Olanda, Finlanda si alte tari doreau sa ii penalizeze pentru excesele bancilor cipriote nu sunt mai vinovati decat deponentii si pensionarii din oricare tara nordica.

Este imposibil de imaginat, ca politicienii din Germania, de exemplu, ar indrazni sa confiste aproape 7% din economiile cetatenilor lor, indiferent de motiv. Cu toate acestea, vor sa faca acest lucru cipriotilor, a aratat Delamaide.

"Asistam la moartea lenta a proiectului european. Ne aflam in situatia in care unele guverne europene spun cetatenilor altor tari membre ca nu sunt egali in fata legii", a declarat Anthanasios Orphanides, fost sef al bancii centrale din Cipru, la televiziunea Bloomberg.

Orphanides a lucrat la Rezerva Federala americana, inainte de a fi guvernator al bancii centrale cipriote in perioada 2007-2012, iar in prezent este profesor la MIT. El a adaugat ca propunerea pentru Cipru pune in pericol uniunea bancara europeana, prin subminarea increderii in asigurarea depozitelor.

Cipru este o tara mica si daca va ramane in zona euro sau va deveni un fel de colonie financiara a Rusiei nu va conta pentru multi oameni, dar maniera in care liderii de la Bruxelles si Berlin au tratat aceasta criza va conta pentru europeni si pietele financiare, in perioada urmatoare, conchide articolul.