"Daca trebuie sa fie o iesire a Greciei din zona euro, expertii Guvernului (german) se tem de o avalansa de clienti catre bancile elene pentru a-si securiza bunurile in euro, consecinta putand fi un crash bancar", afirma cotidianul cel mai citit din Europa.

In aceasta eventualitate, "uniunea bancara europeana - traducere: contribuabilii europeni - ar trebui probabil sa intervina cu miliarde", afirma publicatia. 

"Bild a aflat ca Guvernul lucreaza la mai multe scenarii in cazul victoriei aliantei de stanga Syriza in Grecia" la alegerile legislative din 25 ianuarie, afirma cotidianul.

Printre ipotezele luate in calcul "daca procesul reformelor si economiilor ar urma sa fie intrerupt la Atena, este aceea ca restul de zece miliarde de euro sa nu mai poata fi platiti", scrie Bild. 

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, o acuza miercuri in Die Welt pe cancelarul Angela Merkel de "speculatii iresponsabile" cu privire la o eventuala iesire a Greciei din zona euro in cazul unei victorii a stangii radicale de la Atena in scrutinul legislativ anticipat, relateaza AFP.

"Dezbaterile si speculatiile iresponsabile cu privire la Grexit chiar nu ajuta", afirma social-democratul german pentru cotidianul Die Welt.

"Trebuie sa fie clar pentru toti: nu se pune in discutie o iesire din euro. Recomandarile nesolicitate care le ofera oamenilor din Grecia sentimentul ca nu ei sunt cei care is decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, ii imping, de altfel, pe alegatori in bratele fortelor radicale", a apreciat oficialul politic. 

Speculatiile cu privire la o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au multiplicat in acest weekend, cand saptamanalul german Der Spiegel a anuntat ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase statul grec sa iasa din zona euro in cazul in care stanga radicala Syriza va repune in discutie masurile de austerite daca va obtine victoria in alegerile legislative din 25 ianuarie.

Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand totodata ca Guvernul german nu va initia o astfel de discutie. 

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice. 

Premierul grec in exercitiu, conservatorul Antonis Samara, admite, in schimb, posibilitatea unei renuntari la moneda comuna, cu scopul de a incerca sa castige scrutinul anticipat. 

Acuzata de exercitarea unor presiuni asupra alegatorilor greci, Comisia Europeana incearca sa arate mai multa prudenta. 

Parlamentul grec a anuntat miercurea trecuta dizolvarea sa si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stanga radicala Syriza este favorita in sondaje.

Grexit 2015: Deceniul pierdut al Europei. Cat de real este riscul contagiunii, care ar atrage intreaga zona euro in vartejul prabusirii burselor

Grexit 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. CE: Apartenenta unei tari la zona euro este "irevocabila"