Angela Merkel, primul cancelar din estul fost comunist al tarii, a declarat ca a invatat in Germania de Est ca nu exista cale de ocolire a reformelor pentru a imbunatati competitivitatea.

"Cand am devenit parte a Republicii Federale a Germaniei, a trebuit sa implementam reforme masive pentru a restructura
economia. A fost, insa, necesar pentru a crea o baza solida de companii mici si mijlocii in noile state", a afirmat aceasta, intr-un discurs sustinut la Mainz, in cadrul unei reuniuni regionale a reprezentantilor unor camere de comert si organizatii profesionale.

Chiar daca regiunile din Germania de Est au fost eligibile pentru fonduri si subventii europene, "la finalul unor reforme structurale trebuie sa existe o companie competitiva", a spus cancelarul.

Din pozitia de lider al celei mai mari economii din Europa, Merkel a exercitat presiuni asupra statelor zonei euro afectate de criza sa adopte reforme privind piata muncii si imbunatatirea competitivitatii la nivel global.

Pe langa experienta din Germania de Est, Merkel a dat exemplu si un set de reforme implementate de predecesorul sau, Gerhard Schroeder, si cunoscute sub denumirea de Agenda 2010. Pachetul de masuri Agenda 2010, care a presupus schimbari pe piata muncii si reduceri de beneficii sociale, a declansat proteste de strada impotriva lui Schroeder in 2004. Merkel l-a invins pe Schroeder si a devenit cancelar anul urmator, dupa ce somajul a atins 12,1%, maximul dupa cel de-a Al Doilea Razboi Mondial.

Organizatii internationale, inclusiv Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, crediteaza masurile adoptate de Schroeder pentru aducerea somajului pana la 6,8% in decembrie 2011, minimul de la reunificarea tarii in 1990.