Angela Merkel sustine ca rezultatele sondajului BCE au fost distorsionate de mai multe neclaritati, indeosebi ca raportul nu a luat in considerare sistemul social generos din Germania.

"Din punct de vedere statistic, gospodariile din tari precum Spania, Cipru sau Grecia pot fi mai bogate decat la noi. Insa aveti grija, statisticile pot induce in eroare", a declarat Merkel intr-un interviu publicat vineri de ziarul Bild, preluat de Der Spiegel.

Potrivit unui raport prezentat de BCE in prima parte a lunii aprilie, gospodariile din Germania au in medie cea mai mica avere neta din zona euro, de pana la 3-4 ori mai mica fata de mediile calculate in cazul Spaniei si Italiei.

Datele au provocat controverse in Europa, iar Merkel pare interesata sa discrediteze aceasta ipoteza, in contextul alegerilor generale care vor avea loc in toamna acestui an. Merkel se arata increzatoare ca germanii o duc mai bine decat indica raportul BCE.

Cancelarul a subliniat ca, in sudul Europei, populatia inclina spre investitii in proprietati pe post de plan de pensionare.
"Germania are sisteme robuste de securitate sociala si de pensii, insa dreptuirile financiare ridicate ale germanilor in contul pensiilor nu sunt luate in calcul in sondaj, nici proprietatile sau activele detinute in strainatate. Astfel, averea medie pare mai modesta decat este de fapt", a explicat liderul de la Berlin.

Potrivit sondajului BCE, averea medie neta a gospodariilor germane este de 51.400 euro, fata de 76.400 in Austria, 266.900 euro in Cipru, 173.500 euro in Italia sau 182.700 euro in Spania.

Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt, a avertizat de asemenea ca datele "ar trebui interpretate cu prudenta".
"Ar trebui avut in vedere ca sondajul se concentreaza pe un anumit tip de avere, respectiv averea gospodariilor private.
Detinerea de locuinte si preturile caselor, precum si veniturile familiei, joaca un rol important in explicarea nivelului si distributiei averii nete a gospodariilor, rolul altor factori, precum disponibilitatea locuintelor de la stat, marimea sistemelor publice de pensii, transferurile si mostenirile, nu ar trebui sa fie neglijat", se spune in raportul BCE.

In Germania, numai 44% din populatie detine locuinta, improprietarirea fiind descurajata de rolul sistemului public de distributie de case si de absenta unor beneficii fiscale care sa favorizeze astfel de investitii.