Angela Merkel a aratat ca regulile tarilor din zona euro trebuie sa fie obligatorii pentru acestea, dar "accesibile dupa vointa libera" a altor state din Uniunea Europeana, precum Marea Britanie, potrivit Financial Times.

Cancelarul s-a abtinut sa critice decizia premierului de la Londra de a oferi britanicilor un referendum referitor la apartenenta la UE si a spus ca Germania si prietenul ei, David Cameron, vor colabora pentru combaterea evaziunii fiscale.

In cursul zilei de joi, Cameron a explicat decizia de a organiza referendumul, daca Partidul Conservator va castiga alegerile generale din 2015. "Haideti sa negociem un nou acord pentru Europa care sa fie potrivit pentru Marea Britanie, iar apoi sa obtinem sustinerea acestuia. Nu este bine doar pentru Marea Britanie, ci si necesar pentru Europa", a spus premierul britanic.

Oficialul englez a incercat sa convinga alte state din Uniunea Europeana ca incercarea de renegociere a relatiei cu UE nu difera cu nimic de cea a tarilor din zona euro care vor o integrare mai mare. "Clubul din care facem parte se schimba. Nu putem ignora acest lucru. Schimbarea este in curs", a spus Cameron.

Liderul de la Londra nu a explicat solicitarile sale pentru un parteneriat mai relaxat cu UE, dar a indicat ca Uniunea ar trebuie sa priveasca actiunile britanice ca parte a unei ambitii mai largi de imbunatatire a performantelor economie la nivelul Europei.