Acesta a indicat însă că soluţii alternative la acest mecanism ar putea fi discutate după ieşirea Londrei din UE, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

“Acord total că Acordul de Retragere nu poate fi redeschis. Backstop-ul (este) singura soluţie funcţională de a aborda chestiunea frontierei irlandeze astăzi. UE (este) pregătită să lucreze la soluţii alternative în timpul tranziţiei”, a scris Barnier pe Twitter, după o întrevedere cu premierul olandez Mark Rutte, la Haga.

Parlamentarii britanici i-au cerut marţi premierului britanic Theresa May să renegocieze acordul de Brexit pentru a înlocui mecanismul de "backstop" - clauză ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Marea Britanie urmează să iasă din UE la 29 martie, dar acordul de retragere, pe care parlamentarii britanici refuză să-l ratifice din cauza prevederilor 'backstop'-ului cu privire la comerţ, ar menţine relaţiile actuale pentru o perioadă de tranziţie până cel puţin la sfârşitul anului viitor şi, posibil, pentru încă doi ani.