Titlurile Barclays au pierdut 11,40% si cele ale RBS pana la 14,66%, ceea ce a dus la suspendarea automata a actiunilor.

Actiunile Barclays au fost suspendate incepand cu ora 8,24 GMT, iar cele ale RBS la 8,26 GMT, insa expertii au precizat ca aceasta este ceva destul de normal la cotatii.

Bancile sunt printre cele mai afectate de volatilitatea pietei dupa victoria Brexitului (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana) la referendumul de joi.

Conform agentiei Reuters, si actiunile altor banci europene au avut de suferit. Titlurile Deutsche Bank si Credit Suisse au inregistrat pierderi record, in timp ce actiunile Piraeus Bank, au scazut cu 7,4%, iar cele ale Eurobank cu 12,6%.

Si lira sterlina si-a reluat scaderea, la Londra, depreciindu-se cu peste 2% fata de dolar si cu peste 1% fata de euro, potrivit EFE.

Luni dimineata, lira pierduse 2,17% in raport cu dolari si era cotata la 1,336 dolari si 1,64% in raport cu euro, pana la 1,211 euro, din cauza incertitudinilor aparute in urma deciziei de iesire a Marii Britanii din UE.

Dupa ora 10,00 GMT, indicele general al bursei din Londra, FTSE-100 pierdea 73,15 puncte (1,19%), situandu-se la 6.065,54 puncte.

Ministrul Economiei, George Osborne, a incercat sa linisteasca pietele, afirmand ca "soliditatea" economiei tarii va ajuta la infruntarea dificultatilor legate de Brexit.

Lira, la minimul ultimilor doi ani, in raport cu euro

Lira britanica a coborat, luni, la cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani in raport cu moneda euro, pe fondul continuarii incertitudinilor politice si economice legate de votul in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In jurul orei 9,20 GMT, lira sterlina a coborat pana la 83,26 pence pentru un euro, sub nivelul atins vineri, care era deja cel mai scazut nivel inregistrat de moneda britanica de la inceputul lunii aprilie 2014.

In total, lira sterlina a pierdut peste 9% din valoare in raport cu moneda euro de la anuntarea victoriei taberei Brexit (British Exit) la referendumul de joi.

In raport cu dolarul american, lira sterlina a ramas in apropiere de minimul ultimilor 30 de ani (1,3229 dolari pentru o lira), atins vineri.

"Lira a ramas sub presiune, iar randamentul pentru obligatiunile britanice pe 10 ani a coborat sub 1% pentru prima data, semn ca piata ia in calcul noi masuri de relaxare a politicii monetare din partea Bancii Angliei in saptamanile si lunile urmatoare", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

O reducere a dobanzii de baza din partea Bancii Angliei ar face lira mai putin atractiva. In plus, noi achizitii de active, care sa stimuleze activitatea economica si sa injecteze lichiditati in sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.

Bancile si companiile aeriene se prabusesc pe bursa de la Londra

Actiunile mai multor banci, companii imobiliare si transportatori aerieni inregistrau scaderi semnificative luni dimineata la bursa de la Londra, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Astfel, actiunile companiei aeriene low-cost EasyJet inregistrau o scadere de 16,53%, pana la 1.096 pence pe actiune, in timp ce actiunile International Airlines Group (IAG), firma mama a transportatorului aerian British Airways, afisau o scadere de 9,36%, pana la 370,7 pence pe actiune.

In randul bancilor, institutiile financiare cele mai expuse la Brexit au fost cele care isi desfasoara majoritatea activitatilor in Marea Britanie. Titlurile Royal Bank of Scotland (RBS) au pierdut 15,25%, pana la 174 pence pe actiune, actiunile Lloyds Banking Group au scazut cu 8,89%, pana la 51,93 pence, iar cele ale Barclays au coborat cu 10,23%, pana la 138,15 pence.

Companiile din sectorul imobiliar au scazut si ele, cum este dezvoltatorul Taylor Wimpey, ale carui actiuni au pierdut 12,42%, pana la 119,2 pence.

Principalul indice al bursei de la Londra, FTSE-100, inregistra in jurul orei 09.00 GMT o scadere de 1,29%, pana la 6.059,37 puncte.

La nivel general, bursele europene au profitat luni de o revenire a calmului, la patru zile dupa votul britanicilor in favoarea Brexit, care a semanat panica pe bursele mondiale. In jurul orei 10,00, bursa de la Frankfurt inregistra o scadere de 0,15%, iar cea de la Paris un declin de 0,60%. Mai mult, bursa de la Milano afisa o crestere de 1,89% dupa victoria conservatorilor la alegerile legislative de duminica.

Bursele asiatice au fost mai optimiste

Bursele asiatice, in schimb, au redobandit luni o oarecare acalmie, dar raman in continuare sub presiune, la patru zile dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, care a semanat panica pe bursele din intreaga lume, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Este important sa tinem minte ca nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimti probabil in saptamanile si chiar lunile urmatoare, dar este dificil de anticipat frecventa si amplitudinea lor", a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific.

Vineri, vestea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana i-a surprins pe investitori, iar lira sterlina a coborat pana la 1,3229 dolari, un nivel fara precedent dupa 1985.

Luni, moneda britanica era cotata la 1,3356 dolari pe pietele asiatice, fata de 1,3670 dolari la finele saptamanii trecute. Moneda europeana s-a depreciat si ea in raport cu dolarul, ajungand la 1,094 dolari fata de 1,1112 dolari anterior.

La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, fata de 104,68 yeni dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, si la 112 yeni pentru un euro, fata de 118,77 yeni.

"Cred ca lira va continua sa scada, la fel ca si euro, in timp ce dolarul si yenul vor fi preferate de traderi. Piata nu a digerat inca impactul referendumului britanic", a estimat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo.

In ceea ce priveste bursele asiatice, situatia era una general negativa, dar nu mai este vorba de haosul inregistrat vineri. Bursa de la Seul inregistra o pierdere de 0,24%, cea de la Singapore afisa o scadere de 0,37%, in timp ce bursa de la Hong Kong consemna la pranz o scadere de 0,73%.

O exceptie notabila se inregistra la bursa de la Tokyo, unde, cel mai probabil ca urmare a interventiilor autoritatilor pe pietele valutare, indicele Nikkei indica luni dupa-amiaza o crestere de aproape 2%, dupa o prabusire de 7,92% inregistrata vineri. Aceasta, dupa ce premierul nipon Shinzo Abe a promis ca nu isi va menaja eforturile pentru ca Brexitul sa nu afecteze negativ economia si companiile japoneze, in conditiile in care marii exportatori niponi sunt afectati de aprecierea monedei japoneze.

Ministrul britanic de Finante incearca sa calmeze pietele

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a declarat luni ca economia britanica este gata sa faca fata turbulentelor provocate de decizia de a parasi Uniunea Europeana.

In prima sa declaratie publica de dupa referendumul de saptamana trecuta, la care 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului, George Osborne a spus ca este in contact permanent cu guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, si ca exista planuri de rezerva pentru a face fata efectelor votului privind iesirea din Uniunea Europeana.

"Suntem pregatiti pentru neasteptat si suntem echipati pentru tot ceea ce se va intampla", a declarat George Osborne.

Ministrul britanic de Finante a adaugat ca finantele publice vor avea de suferit ca urmare a votului privind iesirea din Uniunea Europeana, dar a subliniat ca noi masuri fiscale nu vor fi propuse pana cand un nou prim ministru va prelua atributiile, la toamna. Anterior, premierul David Cameron a anuntat ca va demisiona in urma referendumului de joi.

"Vor trebui luate masuri pentru a face fata impactului asupra finantelor publice, dar este rezonabil sa asteptam pana vom avea un nou prim ministru care sa hotarasca", a declarat ministrul britanic de Finante, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste activarea articolului 50 privind iesirea din Uniunea Europeana, George Osborne a apreciat ca acest lucru ar trebui facut doar la momentul oportun, dar ca economia britanica este pregatita sa faca fata acestei decizii.

2 trilioane de dolari, totalul pierderilor de vineri

Vineri, promisiunile bancilor centrale privind furnizarea de lichiditati pentru contracararea volatilitatii cursului de schimb nu au reusit sa calmeze ingrijorarile. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a cazut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a inregistrat o scadere de 6,82%, in timp ce bursele de la Madrid si Milano au pierdut peste 12%. La New York, indicele Dow Jones a scazut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%.

Pietele bursiere la nivel mondial au pierdut aproximativ 2 trilioane de dolari vineri dupa ce Marea Britanie a votat sa paraseasca UE, in timp ce lira sterlina a suferit o cadere record ajungand la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.

Directoarea generala a Fondului Monetar International Christine Lagarde a declarat, anterior, ca pietele financiare "au subestimat mult" rezultatul votului Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, dar nu au intrat in panica.

"A existat o miscare imediata brutala, masiva, lira a scazut cu 10%", a afirmat Lagarde la un forum Aspen Ideas Festival tinut in Aspen, Colorado (vestul SUA). "Dar nu a existat nicio panica, iar sefii de banci centrale si-au facut treaba pentru care erau pregatiti in acest caz, punand o multime de lichiditati pe piete", a notat ea.

Europa a pierdut un trilion de dolari, vineri

Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursiera in sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scaderi pe care le-au inregistrat dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.

Capitalizarea bursiera a principalelor piete europene a atins joi la inchidere 6.100 miliarde euro, fata de circa 5.140 miliarde euro vineri.

Brexitul a provocat o puternica cadere a burselor in toata lumea, dar in special in Europa, unde Londra a scazut cu 3,15%, Frankfurt cu 6,83%, Paris cu 8,04% si Milano cu 12,48%.

Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, s-a depreciat cu 12,35% si a inregistrat cea mai proasta sesiune din istoria sa.

Sectorul bancar a fost cel mai afectat de la bursa spaniola, IAG, una dintre companiile cu cea mai mare expunere in Marea Britanie, depreciindu-se cu 26,86 %.

In acest sector, cele sapte entitati incluse in indicele principal spaniol - IBEX 35 - au pierdut 25,458 miliarde euro (28,902 miliarde dolari) din capitalizarea bursiera, in sesiunea de vineri.