"Trebuie sa ramanem competitivi. Cea mai buna modalitate in acest sens este sa avem o relatie comerciala completa cu Uniunea Europeana, cei mai apropiati vecini", a declarat Philip Hammond la Forumul Economic de la Davos, potrivit Reuters, preluata de Mediafax.ro.

"Dar, in cazul in care nu vom obtine un astfel de acord, va trebui sa gasim alte modalitati pentru a mentine competitivitatea, deoarece prima obligatie a Guvernului este sa ne asiguram ca oamenii vor mentine standardul de trai", a subliniat Hammond.

Declaratia vine la doar doua zile dupa ce premierul Theresa May a spus, intr-un discurs istoric la Londra, ca Marea Britanie nu va ramane membra a pietei unice a Uniunii Europene si se va indrepta spre alte piete. Theresa May a anuntat, in discursul pe care l-a sustinunt pe tema iesirii Marii Britanii din UE, ca nu va negocia un acord prin care sa ramana "jumatate inauntru si jumatate in afara" Uniunii Europene.

In replica, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, considera ca abordarea premierului britanic, Theresa May, este "realista", explicandu-i ca celelalte 27 de state ale Uniunii Europene sunt unite si asteapta declansarea procedurii iesirii Marii Britanii din UE. "Este un proces trist, sunt vremuri suprarealiste, dar cel putin avem un anunt realist pe tema Brexit. Cele 27 de state UE sunt unite si pregatite de negocieri dupa activarea Articolului 50" al Tratatului UE, a reactionat Donald Tusk prin Twitter.