Intrebat in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV daca, dupa alegerile din Republica Moldova, de la sfarsitul anului, Romania i-ar putea intreba pe moldoveni, daca vor sau nu sa se uneasca, Titus Corlatean a declarat ca aceasta teza lansata de presedintele Basescu a avut anumite ecouri in plan international si a dat "oxigen tovarasului Voronin si Partidului Comunistilor din R. Moldova".
 
"Realist vorbind, singura solutie fezabila intr-o anumita perspectiva este calea integrarii europene pentru Republica Moldova", a spus seful diplomatiei.
 
Pe de alta parte, Corlatean a subliniat faptul ca "cetatenii R. Moldova in mod suveran pot decide ceea ce doresc sa decida". El a tinut insa sa precizeze ca in Crimeea, in prezenta trupelor ruse, "n-a fost o decizie nici suverana si nici constitutionala potrivit Constitutiei ucrainene si nici potrivit Dreptului international".
 
Intrebat cum apreciaza propunerea lui Traian Basescu de unire a Romaniei cu Republica Moldova, Corlatean a spus ca a fost "neinspirata".

"Suntem cu totii romani, aproape cu totii romani si fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi in armata regala, undeva in Basarabia dupa 28 iunie, cand datorita ultimatumului sovietic au trebuit sa se retraga si i-am lasat pe ceilalti romani in partea cealalta. Fiecare avem istoria noastra in familie si simtim. Si fiecare isi doreste sa traim impreuna intr-o Europa unita. Ceea ce realist astazi este posibil e sa sustinem cat se poate ca R. Moldova sa devina membra a UE cat mai rapid posibil", a explicat ministrul de Externe.
 
Pe de alta parte, seful diplomatiei a precizat ca situatia din Ucraina a dus la "realocarea" interesului SUA pentru aceasta zona.
 
"In aceasta fotografie complexa exista paradoxal mai multe elemente pozitive. In primul rand o realocare a interesului american, politic, strategic, fata de aceasta zona", a spus Corlatean. In al doilea rand, evenimentele din Ucraina au dus la accelerarea proceselor europene pentru R. Moldova si Georgia, a mai spus oficialul roman.
 
In ceea ce priveste scrisoarea pe care asa-zisul presedinte al Sovietului suprem ar fi adresat-o Dumei de stat privind anexarea Transnistriei la Rusia, Corlatean a declarat ca s-au facut verificari, guvernul moldovean a discutat cu autoritatile ruse si "s-a confirmat faptul ca nu a fost depusa, inregistrata la Duma o astfel de chestiune". "Pana la urma se pare ca a fost un demers individual, fara sa aiba in spate o discutie serioasa in asa-numitul Parlament" de la Tiraspol, a punctat Corlatean.
 
Acesta a mai spus ca proiectul european va aduce prosperitate pentru toti cetatenii din R. Moldova, si pentru mediul de business, unde rusii sunt prezenti.
 
Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova".
 
Declaratia sa a fost criticata la nivel european, in presa rusa, dar si de catre premierul R. Moldova, Iurie Leanca. "Declaratia domnului Basescu nu ne ajuta, ci ne creeaza doar probleme cruciale (...) Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o tara vecina, Romania. Sa aiba o voce credibila in cadrul Uniunii Europene, sa poate sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu inseamna pierderea suveranitatii, sub nicio forma a statului Republica Moldova, ci doar faptul ca urmeaza sa fim un stat functional. Urmeaza sa ancoram Republica Moldova intr-un spatiu al prosperitatii, al stabilitatii, cu un sistem functional, fara frontiere, cu reglementari comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chisinau", a afirmat premierul Iurie Leanca, la 20 decembrie, anul trecut.