Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat luni in favoarea unei apropieri intre Uniunea Europeana si Rusia, intr-o interventie la Universitatea Federala Boris Eltin din orasul rus Ekaterinburg, transmite EFE.  Steinmeier a insistat ca sunt multi cei care considera ca trebuie sa se produca o apropiere intre Rusia si UE, adaugand: "Eu sunt unul dintre acestia". 

Seful diplomatiei germane a inaugurat impreuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov o scoala de vara, dupa care amandoi au abordat situatia relatiilor germano-ruse si alte teme din actualitatea internationala cu un grup de studenti. 

"Vedem ca in Europa se intelege tot mai clar ca nu exista alternativa la normalizarea relatiilor si la restabilirea cooperarii in formatele existente", a spus Lavrov, citat de presa locala. El a insistat ca multi oameni politici inteleg deja ca inghetarea mecanismelor de cooperare - printre care dialogul in domeniul energiei intre UE si Rusia si activitatea Consiliului NATO-Rusia - a fost o greseala si, in plan bilateral, si-a exprimat speranta ca relatiile dintre Moscova si Berlin "vor reveni la vechea traiectorie". 

"Cand exista conflicte se pare ca se confirma (ideile conform carora exista) o confruntare intre Occident si Rusia. Voci in acest sens se aud atat in Rusia, cat si in Occident, dar eu cred ca si unii si altii se inseala", a mai spus Steinmeier. In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, Steinmeier a informat ca a venit cu propuneri care "ar putea ajuta la imbunatatirea situatiei de securitate" in zona de conflict. 

Totodata, Steinmeier i-a spus lui Lavrov ca acordurile de la Minsk trebuie sa ramana punctul central al procesului de pace ucrainean, in pofida unei cresteri a tensiunilor in provincia ucraineana Crimeea, anexata de Rusia in urma cu doi ani, a relatat agentia RIA, citata de Reuters. Lavrov a promis ca Moscova isi va respecta partea care ii revine din intelegere, potrivit Interfax. 

La randul sau, ministrul de externe rus a declarat duminica, inaintea intalnirii cu Steinmeier, ca Rusia nu este de vina pentru actualul nivel scazut al relatiilor dintre Moscova si Berlin, transmite DPA.  "Relatiile germano-ruse nu trec prin cel mai bun moment", a spus Lavrov, la sosirea la Ekaterinburg. 

Relatiile dintre cele doua tari au avut de suferit dupa ce Rusia a ocupat si a anexat provincia ucraineana Crimeea, la inceputul lui 2014. Lavrov a declarat ca, in ciuda nivelului scazut, relatiile cu Germania reprezinta principala prioritate si ca omologul sau german intelege cat de important este contactul cu noile generatii pentru viitorul acestor relatii.