''Haideţi să nu mai aşteptăm alţi 50 de ani. Ne-am epuizat răbdarea, la fel cum şi-a epuizat răbdarea şi poporul nostru'', a spus Cavusoglu într-un interviu pentru agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu.

Turcia a semnat în 1963 un acord de asociere cu Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană. Ţara a primit în 1999 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, iar negocierile de aderare au fost lansate în 2005.

Aceste negocieri sunt însă blocate din 2016, pe fondul criticilor UE şi al unor state membre faţă de încălcările drepturilor omului în Turcia.

Peste 150.000 de persoane, printre care profesori, jurnalişti şi avocaţi, au fost concediate sau suspendate din funcţie după puciul eşuat din 15 iulie 2016 din Turcia, în ceea ce Occidentul şi opoziţia turcă consideră a fi de fapt o campanie de neutralizare a disidenţilor.

De partea sa, Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, că a organizat tentativa de lovitură de stat, acuzaţii respinse ferm de Gulen.

În urmă cu cinci zile, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, la Paris, că Turcia 's-a săturat' să aştepte o eventuală aderare la Uniunea Europeană. ''Nu se poate ca în permanenţă să implorăm o intrare în UE'', a spus Erdogan într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

CE: ”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa”

Relațiile dintre Bruxelles și Ankara sunt la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu și tot mai multe voci europene vorbesc despre oprirea negocierilor de aderare a Turciei la UE, deși nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.

Primul politician european care a spus că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană a fost Angela Merkel. ”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”, a spus ea, adăugând că este o chestiune doar de cine ”va închide uşa” prima - Turcia sau UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au susținut-o pe Merkel, precizând că acţiunile autorităţilor turce exclud posibilitatea aderării ţării la Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat, în septembrie, în al trilea său discurs despre ”starea Uniunii” Europene, că Turcia se depărtează singură de UE şi nu va deveni o ţară membră a blocului european în ”viitorul previzibil”.

Juncker l-a criticat atât pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cât şi Guvernul de la Ankara, cărora le-a reproşat că au arestat jurnalişti şi că i-au catalogat pe unii lideri europeni drept ”fascişti şi nazişti”. Această atitudine a Ankarei ”exclude aderarea la UE a Turciei în viitorul previzibil”, a anunţat preşedintele Comisiei.

Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa şi asta face imposibilă o ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană”, a declarat și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

Însă orice decizie cu privire la oprirea oficială a negocierilor de aderare, care sunt de mult timp blocate, va trebui să fie luată de cele 27 de ţări membre ale UE, și nu de Executivul european de la Bruxelles.