"La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumita preferinta a anumitor membri ai Eurogrupului si a unor 'parteneri' asociati (...) fata de 'absenta' mea la reuniuni, o idee pe care prim ministrul o considera potential utila pentru obtinerea unui acord. Din acest motiv, parasesc Ministerul de Finante astazi'" a scris Yanis Varoufakis, pe blogul sau.

Marea legitimitate adusa guvernului nostru trebuie sa fie investita imediat intr-un DA pentru o solutie adecvata, a adaugat Varoufakis, lansand un apel la un acord care sa cuprinda o restructurare a datoriei, mai putina austeritate, o redistribuire in favoarea celor mai vulnerabili si reforme reale. 

"Consider de datoria mea sa-l ajut pe Alexis Tsipras sa exploateze, asa cum considera potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mandrie", a mai scris ministrul grec. 

Potrivit Reuters, demisia sa inlatura un obstacol major in calea unui acord care sa mentina Grecia in zona euro. Pe fondul relatiilor deja extrem de reci, Varoufakis i-a infuriat si mai mult pe partenerii europeni la sfarsitul saptamanii trecute, acuzandu-i pe creditori de "terorism" si de intentia de a-i "umili pe greci".

"Yanis Varoufakis, ca ministru de finante, a jucat un rol major in negocieri din prima zi de guvernare. Prim-ministrul simte nevoia sa-i multumeasca pentru eforturile sustinute de a promova pozitiile guvernului si interesele poporului elen, in circumstante foarte dificile", a declarat purtatorul de cuvant al cabinetului, Gavriil Sakellaridis.

Ministrul adjunct grec de externe Euclid Tsakalotos, coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei (UE si FMI), a fost numit apoi  in functia lui Varoufakis, a anuntat presedintia elena, potrivit AFP. 

Desemnarea lui Euclid Tsakalotos in functia de ministru de finante a fost convenita la o reuniune a liderilor formatiunilor politice parlamentare.

Tsakalotos va participa marti la reuniunea extraordinara de la Bruxelles a ministrilor de finante din zona euro (Eurogrup), reuniune convocata in urma referendumului de duminica din Grecia, prin care populatia elena a respins ultimele propuneri ale creditorilor internationali.