Cercetatorii au subliniat ca nou-venitii nu pot sa ceara imediat ajutor de somaj, dar pot beneficia de alte ajutoare sociale, cum ar fi pentru copii, chirie si scutiri de taxe. Astfel, ultimele date arata ca aproximativ 42 de milioane de lire sterline (peste 50 de milioane de euro) sunt platite pe an pentru copiii familiilor imigrante care nici macar nu traiesc in Marea Britanie.

Raportul arata, de asemenea, ca un singur muncitor imigrant care castiga salariul minim se poate astepta la 70 de lire sterline (84 de euro) pe saptamana in beneficii sociale. O familie de imigranti formata din patru persoane, cu doi adulti care muncesc, poate obtine pana la 360 de lire sterline (433 de euro) pe saptamana, respectiv 18.720 de lire sterline (22.546 de euro) pe an.

"Intregul regim de beneficii UE trebuie renegociat", a declarat sir Andrew Green, presedintele MigrationWatch. "Este total de inteles ca est-europenii vor sa isi imbunatateasca standardul de trai si sa faca bani pe care ii trimit acasa. Este, de asemenea, clar ca multi dintre ei sunt apreciati pentru etica lor in privinta munci", a adaugat el. "Acestea fiind spuse, este o greseala grava sa se extinda accesul deplin la sistemul nostru de beneficii la cetatenii statelor care au standarde de viata la o treime din ale noastre", a precizat el.

"Daca extindem beneficiile la persoanele care nu au platit in sistem, acest lucru va insemna din ce in ce mai multe taxe pentru cei care platesc. Nu invinovatesc pe nimeni pentru ca incearca sa gaseasca o viata mai buna pentru sine si pentru familie, dar daca acest lucru va continua, va avea un impact negativ asupra contribuabililor", a declarat parlamentarul Anne Main.

Cei aproximativ 750.000 de imigranti din Polonia, Lituania si alte tari foste comuniste integrate in UE ar putea fi urmati de altii, intr-un numar si mai mare, pe masura ce aceste tari se confrunta cu o situatie economica dificila, arata raportul.

Restrictiile in privinta solicitarii de beneficii sociale pentru tarile care au aderat in 2004 la UE au fost eliminate in 2011.