Departamentul de Protectie a Mediului din Hong Kong a precizat ca a fost instiintat de transportator ca va returna deseurile in portul Constanta, dar deocamdata nu a precizat data la care va avea loc transportul.

"Departamentul de Protectie a Mediului continua sa solicite companiei de shipping un interval de timp precis. Containerele nu pot parasi terminalul inainte de a fi returnate la destinatia de export", a precizat un purtator de cuvant.

Cele doua loturi de containere au ajuns la terminalul de marfa Kwai Chung din Hong Kong dupa ce autoritatile din Malaezia au dejucat, luna trecuta, tentativele de descarcare a opt containere de deseuri miniere toxice la Port Klang. Nava cargo OOCL Charleston a revenit sambata la Hong Kong, ultimul sau port de plecare.

Potrivit unei anchete realizate de cotidianul malaezian Oriental Daily si publicatia HK01 din Hong Kong, in luna decembrie 2015 o nava a plecat din Romania cu 2.723 de tone de deseuri miniere toxice si intre timp a incercat, fara succes, sa descarce continutul in diferite porturi din Asia. Printre porturile unde a incercat sa faca acest lucru se numara Shanghai si Xiamen. Incarcatura navei este etichetata drept "mata de cupru", dar se crede ca ar contine substante periculoase precum arsenic si cadmiu.

Transportatorul responsabil pentru ultima livrare, OOCL, a declarat ca lucreaza indeaproape cu Departamentul de Protectie a Mediului din Hong Kong pentru a rezolva aceasta problema, dar nu a oferit un interval de timp precis.

Autoritatile din Romania nu stiu de transferul de deseuri in Hong Kong

Autoritatile de mediu din Romania nu au aprobat niciun transfer de deseuri toxice in Hong Kong si nici nu au fost informate de catre autoritatea competenta din tara de destinatie despre depistarea unui posibil transport ilegal de deseuri toxice periculoase provenit din Romania, au precizat vineri, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), potrivit Agerpres.

“Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), desemnata autoritate competenta pentru punerea in aplicare a prevederilor Conventiei de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora, nu a aprobat un transfer de deseuri 'toxice' in Hong Kong”, sustine autoritatea de mediu.

Totodata, ANPM precizeaza ca, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1013/2006 privind transferurile de deseuri, respectiv conform prevederilor Conventiei de la Basel, exportul din Comunitate de deseuri periculoase in tari din afara Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) este interzis.

In plus, Agentia subliniaza ca nu a fost informata de catre autoritatea competenta de destinatie, respectiv Hong Kong, despre depistarea unui posibil transfer ilegal de deseuri toxice (periculoase) din Romania.