"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte tari din regiune va fi mai putin pronuntat decat in 2012, intrucat riscul contagiunii a scazut, iar oficialii au, in prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's. 

Cu toate acestea, analistii Moody's apreciaza ca o eventuala iesire a Greciei din regiunea euro ar duce la cresterea tensiunilor de pe piata si la o noua recesiune in zona euro. 

"Iesirea oricarui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul ca uniunea monetara este divizibila", a afirmat Ellis. 

In Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate in 25 ianuarie, ca urmare a esecului alegerii unui nou presedinte, fapt care a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca partidul de extrema stanga Syriza sa preia conducerea Greciei. 

La inceputul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze restructurarea datoriei publice.