Moody's si-a revizuit cu 10 dolari estimarile privind pretul barilului de titei Brent in 2016, de la 53 pana la 43 de dolari, si cu 8 dolari estimarile privind pretul barilului de titei West Texas Intermediate (WTI), de la 48 la 40 de dolari.

In perspectiva, Moody's se asteapta ca ambele preturi de referinta la petrol sa creasca cu cinci dolari in 2017 si 2018.  

Agentia de evaluare subliniaza ca nivelul ridicat de productie al marilor furnizori depaseste cu mult cresterea consumului de petrol.

In consecinta, situatia de echilibru dintre oferta si cerere va fi atinsa doar la finele acestui deceniu cu un pret de aproximativ 63 de dolari pentru un baril de titei Brent.  

"Producatorii de petrol din OPEC continua sa produca fara retineri pe masura ce concureaza pentru cote de piata, exacerband situatia de suprasaturatie care exista deja pe piata. Rusia si-a majorat si ea productia, iar posibilitatea ca sanctiunile impuse Iranului sa fie ridicate in 2016 ar inunda piata cu si mai multa oferta", noteaza Moody's.  

Avand in vedere ca pretul petrolului este asteptat sa ramana la un nivel scazut pentru o perioada mai lunga de timp, companiile din industria de petrol si gaze vor continua sa se confrunte cu presiuni. Mai ales in domeniul explorarii si productiei, precum si in activitatile de foraje si servicii pentru campurile petrolifere sustine Moody's, care si-a mentinut perspectivele negative pentru aceste sectoare.

Aceasta inseamna ca sectorul va fi nevoit sa reduca si mai mult cheltuielile de capital, dupa o scadere de 20% in 2015.  

Saptamana trecuta, Administratia americana pentru Informatii privind Energia si-a revizuit si ea estimarile privind pretul petrolului in 2016 pana la 50,89 de dolari per baril de la 51,31 dolari cat estima anterior.

De asemenea, banca britanica Barclays, inaintea reuniunii ministeriale a OPEC de la inceputul acestei luni, si-a revizuit si ea estimarile privind pretul mediu al barilului de petrol in 2016 pana la 56 de dolari.  

Chiar daca in ultimele 18 luni pretul petrolului s-a redus la mai mult de jumatate, statele membre OPEC au refuzat sa-si reduca productia preferand sa-si apere cota de piata si sa ii scoata de pe piata pe producatorii americani de petrol de sist care au costuri de productie mai mari.