Grecia va inregistra o scadere a PIB de 1% in 2014, potrivit analistilor Morgan Stanley, citati de cotidianul Kathimerini.

In schimb, Comisia Europeana, intr-un raport din decembrie, dar si guvernul elen, anticipeaza o revenire pe crestere anul urmator.

Morgan Stanley se asteapta la o implicare mai puternica a creditorilor institutionali ai Greciei intr-o viitoare restructurare a datoriei tarii, insa aceasta va depinde de calendarul alegerilor din Europa. In Germania au loc alegeri in septembrie.

Presiunea austeritatii in Grecia va incepe sa se tempereze in acest an, cand economia este prognozata sa scada cu 4,5%, afirma Morgan Stanley.

Grecia a fost salvata de la colaps financiar de statele din zona euro si FMI prin doua pachete de imprumuturi externe cu o valoare cumulata de peste 200 de miliarde de euro. Statul elen a beneficiat anul trecut si de stergerea unor datorii de circa 100 de miliarde de euro, care impreuna cu masurile dure de austeritate prescrise de creditorii internationali ar trebui sa aduca indatorarea la un nivel mai sustenabil la sfarsitul acestui deceniu.