Pretul barilului de petrol a scazut cu aproape 70% dupa iunie 2014, si in prezent se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.

Vineri seara, titeiul Brent se tranzactiona pentru 33,55 dolari la ICE Futures Europe.  

Potrivit analistilor de la Morgan Stanley, daca dolarul american se va aprecia cu 5%, cotatia barilului de petrol ar putea scadea cu 10 pana la 25%.

Acestia sunt de parere ca supraoferta mondiala de petrol este responsabila pentru revenirea cotatiei titeiului sub pragul de 60 de dolari per baril, insa diferenta de la 55 pana la 35 de dolari se datoreaza in principal dolarului american.  

"Avand in vedere continua apreciere a dolarului american, un scenariu de pret de 20-25 de dolari per baril este posibil datorita evolutiilor valutare. Dolarul american si factorii non-fundamentali continua sa influenteze pretul petrolului" se arata in raportul Morgan Stanley.  

Pretul petrolului a inregistrat o scadere semnificativa in ultima saptamana, dupa ce volatilitatea de pe bursele chineze s-a raspandit pe bursele din intreaga lume, iar stocurile americane au ramas peste media din ultimii cinci ani.

In plus, compania petroliera de stat Saudi Arabian Oil Company, cel mai mare exportator mondial de petrol, a confirmat vineri ca analizeaza mai multe optiuni pentru o posibila vanzare de actiuni.  

Morgan Stanley nu este prima care prognozeaza o scadere a pretului petrolului pana la 20 de dolari per baril, insa motivele sale difera de cele avansate de alte banci. De exemplu, analistii de la Goldman Sachs Group sustin ca exista posibilitatea ca facilitatile de depozitare ar putea sa ajunga la limita, ceea ce ar duce la scaderea pretului petrolului pana la un nivel care sa forteze reducerea productiei.