Problemele au inceput dupa ce turistii din Grecia, Italia, Spania si Rusia au incetat sa-si mai faca aparitia in zona, a declarat CEO-ul Dianordia Oy, Jarmo Kariniemi, cel care conduce "birourile" lui Mos Craciun din Finlanda.

"Este evident, situatia economiei globale face diferenta in business-ul nostru", a declarat Kariniemi.

Cele mai multe datorii ale companiei, in jur de 200.000 de euro, sunt catre fisc.

Kariniemi nu si-a pierdut speranta si spune ca firma sa "nu a intrat inca in faliment si este increzator ca va gasi o solutie".

Provocarea este de a se adapta la fluxurile de venituri tot mai mici, pe masura ce tot mai multe tari europene sunt lovite de socuri economice.

"Angajatii" lui Mos Craciun au tinut sa anunte ca acolo lucrurile se desfasoara ca si pana acum.

"In ciuda vestilor, nu tocmai bune, sa continuam sa zambim, sa fim optimisti, sa municm pentru un viitor mai bun. Avem o saptamana in care sa chimbam lucrurile in favoarea noastra", au postat pe Facebook ajutoarele Mosului.

Situatia financiara in care a ajuns aceasta companie este cel mai recent exemplu despre cum business-urile finlandeze lupta sa supravietuiasca declinului acestui stat membru al zonei euro, care pe tot timpul crizei a trambitat intelepciunea austeritatii.

Moody's avertizeaza ca Finlanda se afla in fata celui de-al patrulea an de contractie economica, punandu-si in primejdie ratingul AAA. S&P a retrogradat deja ratingul de top al tarii, in octombrie.

Premierul Juha Sipila declara recent ca singura cale pentru ca motoarele economiei sa reporneaza este sa scada  costurile productiei. Sindicatele au respins deja propunerile sale de reduceri salariale, iar cele doua parti nu au reusit sa gaseasca un compromis

Costurile cu forta de munca in Findlanda sunt cu 20 % mai mari ca cele ale principalilor parteneri comerciali. Iar apartenenta la euro a Finlandei inseamna ca nu se poate baza pe o moneda mai slaba pentru a inchide acest decalaj. Rata somajului s-a mentinut peste 10 procente in ultimele cinci luni.

Dupa ce au fost martorii disparitiei gigantului care a condus industria electronicelor, Nokia, acum finlandezii privesc direct si declinul sectorului hartiei, incapabil sa tina pasul in epoca digitalizarii. Iar guvernul incearca sa-i ajute si pe altii sa se mentina pe linia de plutire. De exemplu, compania miniera Talvivaara Oyj va avea parte de o injectie de numerar pentru a supravietui, a anuntat ministrul economiei, luna aceasta.

In Uniunea Europeana, in trimestrul II din 2015, comparativ cu perioada similara din 2014, Eurostat a anuntat ca singurul declin a fost raportat in Finlanda (minus 1%). 

De asemenea, comparativ cu precedentele trei luni ale lui 2015, in T2 tot Finlanda a inregistrat cadere (minus 0,4%).

Falimentul lui Mos Craciun inseamna vesti proaste inclusiv pentru politicieni, care nu de putine ori isi duc invitatii in birourile Mosului. Presedintele Finlandei, de exemplu, l-a invitat pe olologul sau indian sa viziteze locul unde lucreaza Mos Craciun.

Si purtatorul de cuvant al Parlamentului Poloniei, Radoslaw Sikorski, a mers acolo intr-o vizita oficiala. 

Inainte de conflicul cu Ucraina, turistii din Rusia reprezentau 20% din veniturile Dianordi. Acum a coborat undeva sub 15%, spune Kariniemi. Vizitatorii din Japonia genereaza in jur de 18 procente, in timp ce germanii, francezii si englezii aduc fiecare o contributie de 10%.

"Avem probleme in acest moment, problemele lumii se reflecta in afacerea noastra", a concluzionat Kariniemi.