Acordul insa nu fusese confirmat inca vineri de Palatul Elysee.

Contenciosul intre Franta si Rusia a pus presedintia franceza intr-o situatie jenanta, divizata intre interesele economice si dorinta de a obliga Rusia sa-si schimbe pozitia in criza ucraineana. 

"Negocierile sunt deja complet incheiate, totul a fost deja decis - si calendarul, si suma", a anuntat consilierul pentru cooperarea militara si tehnica a presedintelui rus, Vladimir Kojin.

Dosarul Mistral intrase de cateva luni in impas in chestiunea valorii despagubirii in contul celor doua nave.  Rusii considerau pana acum ca suma sugerata de Franta era insuficienta: Parisul s-a oferit sa plateasca 785 milioane de euro, dar Rusia nu a fost de acord, estimand prejudiciului la 1,163 miliarde euro. 

Moscova a luat in calcul inclusiv cheltuielile pentru formarea profesionala a 400 de marinari care urmau sa formeze unul dintre echipaje, constructia infrastructurii la Vladivostok (Extremul Orient rus), unde urma sa aiba baza primul Mistral si fabricarea a patru elicoptere de lupta. 

O alta piatra de incercare in acest dosar: Rusia a refuzat orice acord de reexportare a navelor inainte de primirea despagubirii, un aspect esential pentru Franta, care plateste circa 5 milioane de euro lunar pentru intretinerea Mistral.