Astfel, Rusia va putea vinde si livra Iranului material si echipamente menite sa "modernizeze" situl nuclear iranian Fordo, precum si pentru reactorul nuclear Arak, potrivit unui decret al presedintelui Putin.  

Moscova autorizeaza, de asemenea, "exportarea de uraniu imbogatit dinspre Iran, intr-o cantitate mai mare de 300 de kg, in schimbul transferarii de uraniu natural" catre aceasta tara.  

Publicarea acestui decret intervine in contextul in care Vladimir Putin a sosit luni la Teheran, unde urmeaza sa aiba o intrevedere cu presedintele iranian Hassan Rohani.  

Potrivit decretului, ridicarea acestor interdictii urmeaza cadrul stabilit prin rezolutia 2231, adoptata in iulie de Consiliul de Securitate al ONU si care a validat acordul nuclear semnat cu putin timp inainte de Teheran si marile puteri.

Rezolutia prevede abrogarea, in 2016, a sanctiunilor internationale impotriva Iranului, cu conditia ca tarile sa respecte acordul.  

"Calea este libera" pentru ridicarea sanctiunilor, a declarat joi seful programului nuclear iranian Ali Akbar Salehi. Grupul 5+1 s-a pus de acord cu privire la "restructurarea si modernizarea" reactorului nuclear din Arak, a mai spus el.  

Reactorul cu apa grea din Arak se afla in centrul acordului international: el trebuie  modificat intr-un mod care sa nu permita producerea de plutoniu in "cantitati militare".  

Alt punct problematic al negocierilor il constituie situl Fordo, ascuns sub munte si din acest motiv imposibil de distrus printr-o actiune militara. Acesta nu poate imbogati uraniu si va trebui sa abandoneze doua treimi din centrifugele sale, potrivit acordului incheiat cu Iranul.  

Imediat ce a fost anuntata incheierea acestui pact, Moscova a anuntat, la randul sau, ridicarea interdictiei asupra livrarii de sisteme de aparare antiaeriana S-300 catre Iran, decizie criticata de occidentali si Israel.