Statele Unite considera "inadmisibila" situatia de la locul prabusirii avionului malaysian. "Locul nu a fost securizat si exista informatii ca unele corpuri au fost mutate, la fel si fragmente ale fuselajului", a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa asume "responsabilitatea pentru insurgentii sustinuti de Moscova". La randul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "socat" si "indignat" de informatii privind mutarea unor cadavre de la locul prabusirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetateni olandezi.

"Este o crima abominabila", a reactionat premierul Australiei, Tony Abbott, in contextul in care 27 de australieni au murit in incidentul aviatic.

"S-a intamplat pe un teritoriu controlat de rusi, rebelii sunt sustinuti de rusi, iar arma utilizata probabil este ruseasca", a spus Abbott, precizand ca i-a transmis proteste ministrului rus al Comertului, Denis Manturov, aflat in vizita in Australia.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca asteapta ca Rusia sa faciliteze accesul la locul prabusirii avionului malaysian.

Premierul britanic, David Cameron, l-a somat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa faciliteze accesul la locul avionului prabusit in estul Ucrainei, avertizand ca, in caz contrar, Occidentul trebuie sa schimbe fundamental abordarea fata de Rusia.

"Uniunea Europeana trebuie sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, daca Moscova nu modifica abordarea in cazul anchetei privind doborarea avionului companiei Malaysia Airlines", a scris David Cameron in publicatia The Sunday Times.

"A venit vremea ca UE sa arate ca puterea, influenta si resursele sale conteaza. UE trebuie sa isi sustina principiile", a adaugat Cameron.

"Daca presedintele Putin nu schimba abordarea fata de Ucraina, atunci Europa si Occidentul trebuie sa schimbe in mod fundamental abordarea fata de Rusia", a atras atentia premierul britanic. Zece britanici se aflau la bordul avionului malaysian prabusit in Ucraina.

Rusia cere explicatii Ucrainei, acuzand armata ucraineana ca are sisteme de rachete Buk in Donetk

Rusia, de cealalta parte, asteapta explicatii din partea Ucrainei in legatura cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineana le-ar avea in zona in care s-a prabusit avionul de pasageri malaysian, afirma adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, citat de AFP, scrie Mediafax.

Anatoli Antonov a prezentat sambata cateva "intrebari simple" adresate Administratiei de la Kiev in legatura cu doborarea avionului malaysian, incident atribuit de Ucraina si de Statele Unite insurgentilor prorusi sustinuti de Moscova.

"Raspunsul la aceste intrebari ar putea sa ne permita tuturor, nu doar Rusiei, ci si Occidentului si Asiei, sa incerce sa gaseasca raspunsul la o intrebare fundamentala: ce s-a intamplat pe cerul Ucrainei si ce putem face ca asa ceva sa nu se repete?", a spus Antonov.

Oficialul rus a cerut Guvernului de la Kiev sa ofere detalii despre utilizarea rachetelor Buk in estul Ucrainei si de ce exista astfel de sisteme dat fiind ca insurgentii nu au avioane.

Potrivit Ministerului rus al Apararii, in ziua prabusirii avionului malaysian, sisteme de rachete Buk ale armatei ucrainene erau operationale in estul Ucrainei. Moscova sustine ca armata ucraineana are 27 de sisteme de rachete Buk in regiunea Donetk.

Kievul afirma ca echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetateni rusi. Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborat cu o racheta de tip Buk SA-11, de fabricatie ruseasca.

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri ca "dovezile arata ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer lansata dintr-o zona ucraineana aflata sub controlul separatistilor prorusi", sugerand ca au fost utilizate sisteme militare de fabricatie ruseasca.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit pe 17 iulie in apropierea localitatii Grabovo, la 50 de kilometri de Donetk, intr-o zona in care au loc confruntari intre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 298 de persoane. Nu exista supravietuitori.