Desi nu exista cifre exacte, interesul grecilor pentru aceasta moneda virtuala, care nu poate fi controlata de nicio autoritate monetara si poate fi transferata cu ajutorul unui smartphone, a crescut in mod exploziv in ultimul timp.

Numarul noilor clienti care au depozitat cel putin 50 de euro la BTCGreece, singura platforma de tranzactionare a bitcoin din Grecia, a crescut cu 400% in ultimele doua luni, iar fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos sustine ca numarul absolut al utilizatorilor se ridica la cateva mii. 

Utilizarea bitcoin permite grecilor sa faca unul din lucrurile pe care restrictiile asupra miscarilor de capital incearca sa il impiedice: sa transfere bani din conturile lor bancare si, daca doresc, peste hotare. 

"Atunci cand oamenii incearca sa transfere bani peste hotare si statul ii impiedica, bitcoin este singura modalitate", a declarat Adam Vaziri, membru in consiliul de administratie al UK Digital Currency Association. 

Insa fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos, sustine ca principalul obiectiv al cumparatorilor greci de bitcoin este sa-si protejeze fondurile fata de perspectiva iesirii Greciei din zona euro, care ar fi urmata de convertirea depozitelor din bancile grecesti intr-o noua moneda nationala puternic devalorizata. Daca alegatorii resping solicitarile creditorilor internationali duminica, scenariul devine si mai probabil. 

"Multi oameni pastreaza toate monedele bitcoin pe care le cumpara pe platforma noastra, pana cand inteleg ce sa faca cu ele. Ei cred ca daca au bitcoin sunt in siguranta", a declarat Thanos Marinos. 

Insa valoarea unui bitcoin sufera de o volatilitate mare, trecand de la un maxim de peste 1.200 de dolari pe unitate la finele lui 2013 la o depreciere de aproape 70% in mai putin de o luna dupa un atac al piratilor informatici asupra platformei japoneze de tranzactionare Mt. Gox in 2014.

Saptamana aceasta, in care Grecia a intrat in incapacitate de plata, pretul bitcoin a urcat pana la 268 de dolari, in crestere cu 20% fata de valoarea de la inceputul lunii iunie, in timp ce numarul tranzactiilor zilnice a atins cifra record de 150.917. 

Cresterea popularitatii bitcoin se datoreaza in principal speculatorilor care mizeaza pe faptul ca restrictiile asupra miscarilor de capital vor declansa o cerere puternica pentru bitcoin.

In perioada martie-aprilie 2013, cand Ciprul a restrictionat retragerile de depozite din banci, valoarea bitcoin a crescut cu aproape 700%.