Dacă această tranzacţie va avea loc, ar da naştere unui monolit în industria aurului cu o capitalizare bursieră de peste 40 miliarde dolari.

"Barrick Gold Corporation confirmă că studiază posibilitatea de a fuziona cu Newmont Mining Corporation într-o tranzacţie bazată pe schimb de acţiuni", a informat grupul canadian într-un comunicat de presă.

Al doilea mare producător mondial de aur, Newmont şi-a anunţat luna trecută intenţia de a cheltui 10 miliarde de dolari pentru a prelua un alt mare producător canadian de aur, Goldcorp, şi a trece astfel în faţa Barrick Gold pe poziţia de lider mondial al producţiei de aur.

Nu este prima dată când Barrick şi Newmont au încercat să fuzioneze. Ultima tentativă datează din 2014, când operaţiunea a eşuat în ultimul moment deoarece cei doi giganţi nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la guvernanţa noii entităţi.

În ultimii ani fuziunile şi achiziţiile în sectorul aurului au fost limitate, companiile fiind concentrate pe reducerea costurilor pe fondul criticilor venite de la investitori cu privire la managementul inadecvat al capitalului.