Potrivit acestui sondaj, 42% dintre alegători sunt în favoarea unei noi consultări, iar 40% consideră că nu ar trebui organizat un nou referendum, în timp ce restul au declarat că nu ştiu, screi Agerpres.

Sondajul a fost realizat miercuri şi joi pe un eşantion de 1.653 de adulţi.

Dintre susţinătorii Partidului Laburist (de opoziţie), 48% s-au pronunţat pentru un nou referendum, la fel 67% dintre alegătorii Partidului Liberal Democrat şi doar 21% dintre susţinătorii Partidului Conservator.

La referendumul din 23 iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE, 17,4 milioane de voturi, sau 51,9% din totalul celor exprimate, au fost în favoarea Brexitului, iar 16,1 milioane, sau 48,1% din total, au fost în favoarea rămânerii în Uniune. Multe sondaje de opinie au pronosticat greşit rezultatul, notează Reuters.

La doi ani după consultarea din 2016, sondajul YouGov a arătat că opiniile majorităţii alegătorilor în ce priveşte ieşirea din UE nu s-au schimbat. Dacă mâine ar avea loc un alt referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniune, 45% dintre alegători au declarat că ar vota pentru rămânerea în Uniune, 42% pentru ieşire, 4% nu ar merge la vot şi 9% au spus că nu ştiu.

În acest context, fostul premier britanic Sir John Major a declarat că un al doilea referendum legat de ieșirea Marii Britanii din UE este “justificat moral”.

Ar fi dificil, dar este o masură justificată moral? Eu cred că este. Dacă ne uitam la tabăra celor care au făcut campanie pentru ieșirea din UE, vedem o serie de promisiuni fanteziste, care nu vor ajunge niciodată realitate. Un referendum nu este o opțiune simplă, dar este una la care eu aș apela în acest moment”, a declarat Major.

Pe de altă parte, Theresa May este mai hotărâtă ca orcând să scoată țara din UE. Premierul britanic a preluat conducerea negocierilor pentru Brexit, care s-au aflat până acum în mâna ministrului Brexitului, o schimbare menită să conducă la o ”eficientizare” a discuțiilor, în contextul în care divorţul se apropie cu paşi mari.