Departamentul Muncii din SUA a anuntat pe 24 decembrie ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj a scazut fata de saptamana anterioara cu 5.000, pana la 267.000, cel mai coborat nivel din 1973.

Scaderea depaseste cu mult estimarile analistilor, care se asteptau ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj sa coboare pana la 270.000.  

Media ultimelor patru saptamani in ceea ce priveste numarul de solicitari, considerata un indicator mai elocvent al tendintei pietei muncii, a crescut cu 1.750, pana la 272.500 cereri.  

Rata somajului in SUA a ramas stabila luna trecuta, insa numarul noilor locuri de munca create de cea mai puternica economie a lumii a fost peste asteptarile analistilor.  

Departamentul american al Muncii a informat recent ca in noiembrie au fost create 211.000 de noi locuri de munca, peste estimari care se asteptau la 200.000 de noi locuri de munca.

In plus, Departamentul american al Muncii a revizuit si cifrele privind numarul locurilor de munca infiintate in septembrie si octombrie, care, potrivit noilor date, au fost cu 35.000 mai multe decat s-a raportat initial.  

Cu toate acestea, rata somajului a ramas nemodificata la 5%, cel mai scazut nivel de dupa februarie 2008, inaintea crizei financiare.

Datele statistice referitoare la numarul de noi locuri de munca create si cele referitoare la rata somajului sunt calculate pe baza a doua anchete diferite, una derulata in randul companiilor si alta in randul gospodariilor, ceea ce explica existenta unor diferente intre ele.