Nu exista dovezi ca navele rusesti ar fi taiat aceste cabluri, insa ingrijorarile Pentagonului reflecta preocuparea in crestere a oficialilor americani si din state aliate cu privire la prezenta militara tot mai activa a Rusiei in lume.  

Cotidianul citeaza comandanti de marina si responsabili din serviciile de informatii care afirma ca monitorizeaza o activitate semnificativ mai crescuta a Rusiei de-a lungul traseelor cunoscute ale cablurilor submarine de telecomunicatii de la Marea Nordului spre Asia de Nord-Est si in apele din apropierea Statelor Unite.  

"Ar fi ingrijorator sa aflam ca o tara afecteaza cablurile de comunicatii; cu toate acestea, data fiind natura clasificata a operatiunilor submarine, nu putem intra in detalii", a declarat purtatorul de cuvant al US Navy, comandantul William Marks

Pentagonul este ingrijorat ca Rusia pare sa caute vulnerabilitati la adancimi mult mai mari, unde intreruperile sunt mai dificil de localizat si de reparat, mai scrie NYT.

Prin aceste cabluri se realizeaza peste 95% din comunicatiile zilnice la nivel mondial si afaceri globale de peste 10 trilioane de dolari.