Evraz, companie care este listata la bursa din Londra, a anuntat miercuri ca a convenit un imprumut pe termen de cinci ani cu bancile ING, Deutsche Bank, Nordea, Societe Generale si Raiffeisen, in pofida temerilor provocate de afacerile cu aceasta tara din cauza intensificarii sanctiunilor, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax.

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza rolului Moscovei in criza din Ucraina si sanctiunile mai dure impuse unora dintre companiile rusesti de catre Statele Unite si Uniunea Europeana au provocat ingrijorare ca bancile si investitorii vor fi reticenti fata de relatiile cu orice companie din Rusia, chiar daca nu este supusa sanctiunilor.

Bancherii au avertizat ca este probabil ca imprumuturile catre companiile din Rusia sa scada semnificativ.

Imprumuturile bancilor americane si europene catre companiile din Rusia au scazut in urma anexarii Crimeei, in luna martie. Piata a crescut in lunile mai si iunie, pe fondul reducerii temporare a tensiunilor, conferind bancilor Sberbank, Gazprombank si Alfa-Bank oportunitatea de a atrage finantari.

Odata cu sanctiunile mai dure impuse direct companiilor Rosneft, Novatek, Gazprombank si VEB de catre Statele Unite, precum si cele aplicate de UE bancilor controlate de statul rus, bancherii trateaza cu precautie companiile din Rusia. Evraz anuntase in iunie, inainte de adoptarea noilor sanctiuni, ca vrea sa obtina finantare de pana la 1 miliard de dolari.

Posibila inghetare a finantarilor occidentale catre companiile ruse ar reprezenta un pericol serios pentru economia Rusiei. Companiile de stat din Rusia, din afara sectorului financiar, au datorii externe de 41 de miliarde de dolari scadente in urmatoarele 12 luni, iar bancile de stat 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley.

Bancile private din Rusia datoreaza 20 de miliarde de dolari, in timp ce companiile private non-financiare 67 de miliarde de dolari.

Companiile ruse isi indreapta atentia catre investitorii si bancile asiatice, avand in vedere ca mediul politic complica relatiile cu Occidentul, dar putine considera ca bancile din Asia sau Orientul Mijlociu vor putea sa inlocuiasca rolul avut de bancile europene.

Evraz desfasoara operatiuni in Rusia, Ucraina, SUA, Canada, Cehia, Italia, Kazahstan si Africa de Sud si se afla printre cei mai mari 20 de prpducatori de otel la nivel mondial, cu o productie de 16,1 milioane tone in 2013.

Compania, care are circa 100.000 de angajati, a obtinut anul trecut venituri de 14,4 miliarde de dolari si un profit EBITDA de 1,8 miliarde de dolari.