“Un Brexit dur ar fi o catastrofă pentru toată lumea”, a declarat Borrell, într-o conferinţă de presă la Madrid, în contextul incertitudinii care planează asupra retragerii Marii Britanii din UE la 29 martie.

Un probabil vot negativ al parlamentului de la Londra, marţi, asupra acordului convenit de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană va lăsa toate posibilităţile deschise, de la un divorţ “dezordonat” la o renunţare totală la Brexit.

Potrivit lui Josep Borrell, chiar şi în cazul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, înţelegerile bilaterale cu Spania cu privire la Gibraltar vor rămâne în vigoare.

Gibraltar, teritoriu britanic pe coasta sudică spaniolă, puternic dependent de libera circulaţie a forţei de muncă şi mărfurilor din Spania, este un subiect major de dispută între cele două state. Spania a revendicat multă vreme suveranitatea asupra Gibraltarului.

Armata, trimisă în ministere

Peste 10 planificatori ai armatei au fost desfăşuraţi de Ministerul Apărării din Marea Britanie (MoD) în ministere-cheie din guvernul de la Londra în contextul în care Regatul Unit se pregăteşte pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a relatat duminică The Observer, potrivit Agerpres.

Şase planificatori ai armatei au fost trimişi la Guvern, patru la forţele de frontieră, trei la Ministerul de Externe şi unul la Ministerul Transporturilor, potrivit ziarului britanic.

Surse la curent cu acest demers au declarat că unele ministere au solicitat asistenţă în vederea planificării activităţii în cazul unui Brexit fără un acord.

Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană la 29 martie fără un acord privind comerţul şi frontierele, atunci reglementările blocului comunitar vor înceta să se mai aplice Regatului Unit, care va renunţa la aranjamente comune precum regulile traficului aerian sau acordurile comerciale cu ţări terţe.

Eurodeputații cer bitanicilor să reconsidere decizia privind Brexitul

Peste 100 de eurodeputaţi au semnat până acum o scrisoare către cetăţenii britanici prin care aceştia sunt îndemnaţi să-şi reconsidere decizia cu privire la ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, relatează dpa.

În scrisoare, parlamentarii europeni îşi exprimă îngrijorarea tot mai pronunţată faţă de “un dezastru (în desfăşurare) al Brexit-ului care va dăuna atât Marii Britanii, cât şi Europei”.

“Suntem reticenţi în a interveni în politica dumneavoastră internă, dar nu putem să nu observăm că sondajele de opinie arată un număr tot mai mare de votanţi care vor o ocazie să reconsidere decizia cu privire la Brexit”, se arată în scrisoarea europarlamentarilor.

“Orice decizie britanică de a rămâne în UE ar fi salutată călduros de noi”, spun deputaţii europeni, care laudă 'impactul enorm' pe care politicienii şi cetăţenii britanici l-au avut asupra proiectului european.

În scrisoare, eurodeputaţii îi îndeamnă pe cetăţenii britanici să reconsidere, “în interesul viitoarei generaţii de tineri”, decizia cu privire la Brexit şi se angajează, în acest caz, să 'lucreze' împreună cu aceştia “pentru reformarea şi îmbunătăţirea Uniunii Europene”.

Deocamdată, din totalul de 751 de eurodeputaţi, scrisoarea a fost semnată de 111, a declarat unul dintre aceştia, creştin-democratul german Peter Liese.

Scrisoarea mai poate fi semnată până la data de 21 ianuarie, urmând a fi publicată în presa britanică în săptămâna următoare, a indicat cabinetul europarlamentarului german pentru agenţia dpa.