Cu cateva ore inainte de acest discurs, Obama a semnat acordul de compromis aprobat de Congres dupa mai multe saptamani de blocaj. Plafonul datoriilor a fost prelungit pana pe 7 februarie, iar activitatile guvernamentale vor fi finantate pana pe 15 ianuarie.

"Nu exista castigatori, ultimele cateva saptamani au provocat daune economiei. Nu cunoastem inca amploarea daunelor, dar toti analistii considera ca a fost incetinita cresterea economica", a spus presedintele.

El a aratat ca numai riscul producerii unui default (incapacitate de plata) a majorat costurile de imprumut ale SUA, care s-au adaugat la deficit.

Din cauza incertitudinilor, multi consumatori si-au redus cheltuielile si jumatate dintre directorii de companii au afirmat ca blocarea activitatilor institutiilor federale i-a determinat sa isi reduca planurile de angajari, pentru urmatoarele sase luni, a mai spus Obama, adaugand ca americanii s-au saturat de Washington.

"Stim ca familiile au ramas fara salariile sau serviciile pe care se bazau. stim ca posibilii cumparatori de case au obtinut mai putine ipoteci", a continuat presedintele.

Unii membri ai Congresului au sustinut ca au blocat activitatea guvernului in beneficiul economiei, dar Obama considera ca nimic nu a subminat mai mult economia in ultimii trei ani decat aceste tactici de fabricare a crizelor.

Increderea americanilor in economie a scazut in octombrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza ingrijorarii privind impactul blocajului politic asupra cresterii economice, potrivit indicelui lunar Bloomberg Consumer Comfort.