"Democratii din Camera Reprezentantilor si din Senat au negociat si sunt dispusi sa continue discutiile pentru depasirea diferentelor pe tema bugetului, dar republicanii au o strategie de tipul «totul sau nimic»", a spus Barack Obama intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba.

"Nu putem transforma santajul intr-o caracteristica a democratiei noastre. Democratia nu functioneaza astfel. Iar acest lucru nu este valabil doar in cazul meu, ci si in cazul succesorilor mei", a insistat presedintele, potrivit Mediafax.

"Eu sunt dispus in continuare sa negociez pe orice tema, dar liderii republicani trebuie sa ridice plafonul de indatorare fara conditii", a continuat Obama, subliniind ca i-a transmis presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, ca nu va purta negocieri decat dupa ce va fi eliminat riscul privind intrarea tarii in incapacitatea de plata.

"Le spun republicanilor: renuntati la amenintarile privind economia si votati bugetul!", a adaugat presedintele Statelor Unite, in contextul in care agentiile guvernamentale federale sunt blocate de opt zile din cauza lipsei bugetului pentru anul 2013-2014, situatie generata de disensiunile dintre democrati si republicani, in special pe tema planului prezidential de reformare a sistemului asigurarilor medicale.

"O intrare a Statelor Unite in incapacitate de plata ar fi mai grava decat blocarea partiala a institutiilor federale. Oricum, blocajul bugetar afecteaza imaginea Statelor Unite in lume", a atras atentia Obama, conform AFP.