Pastilele de iod, care impiedica izotopii radioactivi sa se adune in glanda tiroida, vor fi oferite la inceput copiilor sub 18 ani si femeilor insarcinate, care locuiesc pe o raza de 100 de kilometri in jurul centralelor, a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului Sanatatii, Edith Schippers, potrivit news.ro. Dupa ce toti copiii si toate femeile insarcinate vor primi pastile, restul pana la 15 milioane vor fi impartite tuturor celor care vor fi afectati de un posibil accident, inclusiv “turisti, vizitatori si angajati”.

 

Anuntul a venit a doua zi dupa ce Belgia a decis sa distribuie iod intregii populatii, adica 11 milioane de persoane, in cazul unui accident nuclear. Detaliile planului vor fi stabilite in 2017. Autoritatile olandeze au anuntat ca vor urmari “cum distribuie (belgienii – n.r.) aceste pastile si unde vor fi puse la dispozitie – daca oamenii vor fi nevoiti sa mearga sa le ridice de la farmacie sau de la clinici locale”, potrivit lui Schipper.

 

Anterior, pastilele fusesera puse la dispozitie pe o raza de 20 de kilometri de centrala, pentru toata lumea cu varsta sub 40 de ani. Olanda are o singura centrala nucleara – la Borssele, in sud-vestul tarii – dar tabletele de iod au fost oferite si persoanelor din zonele din apropiere de centrala Emsland din Germania si din apropiere de Doel si Tihange, din Belgia.

 

Centralele nucleare vechi din Belgia sunt o sursa de ingrijorare de ani de zile, in urma a numeroase probleme aparute, de la scurgeri, la fisuri si chiar la o tentativa de sabotaj. De asemenea, exista temeri ca teroristii ar putea sa le vizeze.