Nu departe de coasta britanica, Olanda vrea să pună pe picioare un proiect de producție de energie verde, la care va colabora atât cu Marea Britanie, cât și cu Danemarca și Germania.

Insula va avea o suprafata de aproximativ șase kilometri pătrați și va fi înconjurată de mii de turbine eoliene, care vor produce energie verde.

Aceasta va fi stocată pe insula care va servi ca un hub enernegtic (un fel de baterie gigant), de unde energia va fi trimisă prin cabluri submarine către Regatul Unit, Olanda și celelalte țări care vor să participe la proiect.

Potrivit site-ului danez thelokal.dk, insula va fi amplasată la 100 de km de coasta britanică, Marea Nordului fiind cunoscută pentru adâncimea relativ mică și pentru curenții puternici din larg, fiind astfel locul perfect pentru un hub energetic eolian.

Operatorii energetici Energinet din Danemarca și TenneT, care operează în Germania și Olanda, au semnat un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului.

Va fi o insula ridicată din piatră și nisip pe care se vor construi instalații electrice și alte facilități pentru transportul energiei produse de turbinele eoliene. În Danemarca deja sunt câteva insule artificiale, unele dintre ele fiind chiar locuite”, a spus Rasmussen, adăugând că în următorii ani se vor stabili detaliile legate de buget, tehnologiile folosite și obținerea permiselor de construcție a insulei

Parcurile eoliene din țările care se învecinează cu Marea Nordului se vor putea conecta la insula energetică din largul marii, permițând astfel distribuirea de energie consumatorilor din regiune, în țări precum Danemarca, Norvegia, Olanda sau Marea Britanie.

Principalul scop al proiectului este să facă energia mai ieftină.

Potrivit companiei daneze, pentru început, facilitățile tehnologice de pe insula vor avea capacitatea de a colecta 30 gigawatti (GW), urmând să ajungă la 70-100 GW, prin intermediul turbinelor eoliene din larg care vor fi conectate la insula. Spre comparație, necesarul energetic al Danemarcei este de 6,1 GW. 70 GW vor deservi în jur de 80 de milioane de peroane, adică de 16 ori populația țării.