OPEC a decis luna aceasta sa-si mentina nemodificat plafonul de productie, in pofida supra-ofertei de titei care exista in prezent pe piata mondiala. Chiar daca pretul unui baril de titei este cu 60% sub nivelul inregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis sa nu isi reduca productia si, in mod inedit, in comunicatul oficial publicat la sfarsitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici macar nu a precizat care este plafonul de productie al cartelului.  

Cota de piata a producatorilor din OPEC va scadea pana in 2020 deoarece tarile din afara cartelului continua sa majoreze cantitatea de titei furnizata, avertizeaza cartelul.  

Cele 12 state membre OPEC vor livra 30,7 milioane barili per zi (mbd) pana la sfarsitul deceniului, cu 1,7 milioane barili mai mult decat se estima anul trecut si cu un milion mai putin decat a pompat cartelul in noiembrie, potrivit World Oil Outlook.

Previziunile exclud datele din Indonezia, care a redevenit membru OPEC in 4 decembrie 2015.  

Cotatia barilului Brent din Marea Nordului a coborat saptamana aceasta la 36,04 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.  

"Desi pretul mai scazut al petrolului continua sa stimuleze cererea, impactul pare a fi limitat de alti factori. Retragerea subventiilor si controlul pretului produselor petroliere in unele state vor continua sa restrictioneze majorarea cererii de titei", se arata in raportul OPEC.  

Cartelul a imbunatatit estimarile privind cererea de titei pe plan global in 2020 la 97,4 milioane barili per zi, apreciind ca pana atunci consumul de combustibil pe pietele emergente va fi mai ridicat decat in statele membre ale OECD.

Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.  

Producatorii de titei din afara OPEC vor livra, in 2020, 60,2 milioane barili per zi, cu un milion de barili mai putin decat estima anterior OPEC, deoarece "instabilitatea de pe piete" va duce la o reducere a cheltuielilor si a forarilor.  

Pretul barilului de titei s-a redus cu 40% in acest an, ajungand la mai putin de 45 de dolari, pe masura ce OPEC a decis sa-si apere cota de piata in fata rivalilor prin pomparea unei cantitati record de titei in pofida scaderii preturilor.