Pretul zilnic al asa-numitului "Opec basket price", un indicator de referinta calculat pe baza pretului petrolului vandut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborat vineri pana la 39,21 dolari per baril, potrivit OPEC.

Pretul din "Opec basket price" este in mod normal sub cotatiile futures la titei, in conditiile in care unele state membre OPEC produc un petrol cu un continut mai mare de sulf si care este mai putin profitabil de rafinat.  

Pretul barilului de titei s-a redus cu 40% in acest an, ajungand la mai putin de 45 de dolari, pe masura ce OPEC a decis sa-si apere cota de piata in fata rivalilor prin pomparea unei cantitati record de titei in pofida scaderii preturilor.  

"Preturile scazute la petrol nu sunt o problema doar pentru producatorii cu costuri ridicate. Ele creeaza si un mediu fiscal dificil pentru statele OPEC", sustine Olivier Jakob, director la Petromatrix GmbH, potrivit Agerpres.  

Directorul Agentiei Internationale a Energiei, Fatih Birol, estima saptamana trecuta ca pe baza preturilor actuale la titei veniturile anuale ale OPEC ar putea fi reduse pana la 550 miliarde dolari, de la o medie de 1.000 miliarde dolari in fiecare din ultimii cinci ani.

Chiar si Arabia Saudita, cel mai important membru al OPEC, ar putea inregistra in acest an un deficit bugetar care potrivit FMI va trece de 20% din PIB.  

Cu toate acestea, IEA estimeaza ca preturile scazute la petrol vor mai dura cativa ani, urmand sa revina treptat pana la 80 de dolari pe baril abia in 2020

Ministrii Petrolului din statele OPEC urmeaza sa revizuiasca politica grupului la reuniunea din decembrie.