Livrarea a 16 avioane Boeing 737-800 va avea loc in perioada 2017-2018, iar Dobrolet a platit deja un avans, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Maxim Fetisov.

Anuntul referitor la achizitia de aeronave, intr-un moment in care operatiunile Dobrolet sunt suspendate, arata hotararea Aeroflot de a relua activitatea diviziei low-cost in pofida sanctiunilor impuse de UE din cauza crizei din Ucraina.

Aeroflot a suspendat operatiunile Dobrolet pe 4 august, la o zi dupa ce companiile europene au anulat contractele de leasing, service si asigurari cu compania.

Directorul general al Dobrolet, Vitali Saveliev, a declarat luna trecuta, intr-un interviu acordat Bloomberg ca operatorul dispune de doua avioane Boeing 737-800 si alte 10 la comanda. El a spus atunci ca operatorul nu va face achizitii suplimentare pana cand Rusia nu va liberaliza reglementarile referitoare la trasnsporturile aeriene.

Avioanele Boeing 737-800 au un pret de lista 93,3 milioane de dolari, potrivit site-ului constructorului american de avioane, dar de regula cumparatorii platesc mai putin. Boeing 737 este cel mai utilizat avion la nivel mondial si concureaza cu aeronavele A320 fabricate de Airbus.

Sanctiunile impuse de SUA si Europa au afectat diferite aspecte ale economiei ruse. Masurile UE au avut impact asupra Dobrolet, precum si asupra finantarii marilor banci din Rusia pe piata europeana, in timp ce sanctiunile americane anterioare au inclus interzicerea calatoriilor unor apropiati ai presedintelui Vladimir Putin.

Liderul rus a introdus miercuri restrictii asupra importurilor de alimente din tarile care au impus sanctiuni din cauza sprijinului Rusiei pentru rebelii din Ucraina.

Pentru Boeing, acordul cu Dobrolet mentine deschis un canal de vanzari care a fost inchis in timpul Razboiului Rece. Prima comanda a Aeroflot pentru Boeing a avut loc in 1997, iar numarul total al aeronavelor cumparate de la compania americana totaliza in iunie 48 de aparate.