Unul dintre liderii partidului de opozitie Movimento 5 Stelle, Alessandro di Battista, a declarat ca vrea un referendum privind ramanerea – sau iesirea – din zona euro. “Euro si Europa nu sunt acelasi lucru. Vrem ca italienii sa decida care va fi moneda lor”, a spus Battista, care a vorbit despre consecintele negative ale intrarii in zona euro – “scaderea puterii de cumparare, a salariilor, reducerea capacitatii concurentiale, degradarea sociala, somajul. Daca Europa nu vrea sa faca implozie, trebuie sa accepte ca nu poate continua asa”.

 

Dupa ce premierul Renzi si-a dat demisia, in urma esecului referendumului pentru schimbarea Constitutiei, presedintele Italiei a inceput consultari cu partidele pentru formarea unui nou Guvern – sau eventual, pentru organizarea de alegeri anticipate, Aceasta este varianta ceruta de 5 Stelle si de Liga Nord, insa Partidul Democrat al lui Renzi continua sa aiba majoritatea in ambele camere ale Parlamentului si este sustinut si de Comisia Europeana, care insista pe "continuitate".

 

"Nu ne temem de nimic si de nimeni, daca alte partide vor alegeri (...) PD nu se teme de democratie sau de voturi", a spus Renzi, dupa ce a demisionat. Opozitia a amenintat, de altfel, ca va iesi in strada daca nu se organizeaza alegeri anticipate.