Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) au impreuna peste 1.000 de specialisti din UE. Ambele ar urma sa-si mute sediul de la Londra, ca urmare a deciziei alegatorilor britanici de a iesi din Uniunea Europeana.

Cele doua agentii sunt dorite de mai multe orase nu numai pentru locurile lor de munca, ci si pentru posibilitatea de a actiona ca centre de dezvoltare pentru sectoarele finante si farmaceutic, doua dintre cele mai importante industrii pentru Europa.

In aceste conditii, Madrid, Milano, Stockholm si Varsovia sunt doar cateva dintre orasele europene care vor sa obtina cel putin una din cele doua agentii europene, in speranta ca atat bancile, cat si producatorii de medicamente vor dori sa pastreze un contact strans cu organismele lor de reglementare.

In cursul vizitei sale la Londra, noul primar din Milano, Giuseppe Sala, se va intalni cu presedintii EMA si EBA si le va prezenta avantajele oferite de centrul financiar al Italiei. Ambele agentii au o serie de italieni in pozitii de varf: fostul oficial al Bancii centrale a Italiei, Andrea Enria, in timp ce presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului din Italia, Guido Rasi, este directorul executiv al EMA.

Cu toate acestea, decizia finala cu privire la locul viitoarelor sedii ale EMA si EBA va fi luata in urma unor negocieri intense intre politicienii europeni si celelalte orase interesate sa gazduiasca agentiile europene.

Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a anuntat saptamana trecuta infiintarea unui grup de lucru care va veni cu oferte pentru gazduirea sediilor EMA si EBA. Alte orase care fac lobby pentru a gazdui sediul EBA sunt: Amsterdam, Luxemburg, Dublin si Viena, in timp ce Stockholm si Copenhaga sunt in cursa pentru sediul EMA.

EBA, care are aproximativ 160 de angajati, a anuntat deja ca va trebui sa isi mute sediul, iar un oficial UE declara saptamana trecuta ca, cel mai probabil, EBA se va muta la Paris sau Frankfurt. In ceea ce priveste EMA, care are aproximativ 890 de angajati, aceasta a anuntat ca asteapta inca o decizie de la Bruxelles cu privire la locul viitorul sau sediu.

Cu toate acestea, multi directori de companii farmaceutice cred ca EMA va trebui sa isi gaseasca alt sediu dupa ce Marea Britanie va invoca Articolul 50 din tratatul UE, care marcheaza debutul negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana.