"Pagubele se vor ridica la miliarde de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari", a declarat pentru postul de televiziune NBC guvernatorul New Jersey, al carui stat a fost deosebit de afectat de uraganul Irene, transformat duminica dimineata in furtuna tropicala.

Potrivit unei alte estimari, expertii de la Kinetic Analysis, un cabinet care dezvolta modele informatice despre eventualele pagube provocate de intemperii, pagubele generate de uragan s-ar putea situa intre 5 si 10 miliarde de dolari.

Unul dintre oficialii din cadrul cabinetului Kinetic Analysis, Chuck Watson, a spus ca North Carolina si South Carolina, cele doua state care au fost primele afectate de uragan, ar putea sa se astepte la pierderi cuprinse intre 200 si 400 de milioane de dolari.

Aeroporturile din New York vor fi inchise sambata, iar primarul Michael Bloomberg a ordonat deja evacuarea a peste 370.000 de persoane care locuiesc in zona inundabila a orasului, o decizie fara precedent, potrivit AFP. Centrul depresiunii se apropia duminica dimineata de New York, cu rafale de vant de 100 de kilometri pe ora, conform Centrului National pentru Uragane (NHC).

Nu este pentru prima data cand America se confrunta cu uragane devastatoare, iar, de fiecare data, pierderile au depasit sute de milioane de dolari.

Katrina a provocat cele mai mari pagube dintre uraganele care au maturat SUA. Katrina a devastat New Orleans in 2005 si a cauzat pierderi estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Citeste si:

New York-ul, la apa. Cum profita retailerii de pe urma furtunii tropicale Irene

NY, in alerta din cauza uraganului Irene. Topul celor mai costisitoare uragane din istoria Americii