Institutul Seasteading propune construirea unor orase pe mari si oceane. Proiectul la care participa mai multi oameni de stiinta din Statele Unite are ca scop strangerea de fonduri si convingerea companiilor imobiliare sa investeasca in comunitati plutitoare.

The Guardian scrie ca satele si orasele plutitoare ar putea fi amplasate in diverse tari de pe glob, in functie de negocierile cu guvernele respective.

Desi in momentul de fata orasele care plutesc par de ordinul SF-ului, ele ar putea deveni realitate in urmatorii ani. Dubai, de exemplu, a creat in urma cu ani celebrul arhipelag de insule sub forma de palmier. De asemenea, in Hong Kong, exista intregi cartiere plutitoare, realizate dupa anii `80, pentru populatia in crestere. Iar acum China vrea sa construiasca ceea ce exista in Dubai.

Mai mult, orasele-port, „amenintate” de marile sau oceanele din imprejurimi s-ar putea extinde chiar pe apa, sustin cercetatorii. Dupa ani de speculatii si temeri, orasele viitorului ar putea deveni realitate, pentru ca oamenii sunt mai deschisi catre inovare, iar investitiile se gasesc mai usor. Singura problema care ramane este cea legata de infrastructura, dar si aceasta si-ar putea gasi rezolvare. De exemplu, docurile ar putea fi externalizate ca centre pentru o multime de servicii.

Iata cateva exemple de orase plutitoare:

Sursa foto: Seasteading.org