Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din Dakota de Nord are, in prezent, 15,205 de posturi disponibile, cu 64% mai mult decat in luna mai a anului trecut. Insa, rata somajului atinge aici 3,2%. Si asta pentru ca statul este unul dintre statele americane cu cei mai putini locuitori (doar 670.000), insa este si cel mai mare din punct de vedere georgrafic. Asa ca, nu este de mirare faptul ca sunt sapte persoane fara loc de munca pentru fiecare post oferit. In SUA, doar 64% din populatie lucreaza. In Dakota de Nord, procentul creste la 74%.

In plus, aici se gaseste una dintre cele mai mari exploatatii petroliere din SUA, care acopera jumatate din partea de vest a statului. Iar cresterea productiei din domeniu, de la 45,9 milioane de barili in 2000 la 113 milioane in 2010, a facut ca Dakota de Nord sa devina al patrulea cel mai mare producator de petrol din Statele Unite. In plus, forta de munca angajata in domeniu a crescut la 35.000 de persoane, de la 4.500 in 2005. Intr-o zi obisnuita, 1.700 din totalul slujbelor oferite sunt in sectorul petrolier. Cresterea este foarte mare pe segmentul joburilor asociate industriilor - specialisti in resurse umane, contabili sau chiar bucatari. In orasul Williston, spre exemplu, un angajat incepator primeste intre 12,5 si 15 dolari pe ora daca lucreaza la o benzinarie, un magazin sau la McDonald's.

Si in sectorul agricol, fermierii spun ca afacerile li s-au triplat in ultimii trei ani, pe masura ce pretul produselor agricole a crescut pe bursele internationale, iar exporturile au avansat. Astfel, Dakota de Nord este cel mai mare producator in ceea ce priveste 14 culturi agricole, incluzand orzul si grau dur.

Si afacerile din sectorul energiei regenerabile si din cel tehnologic merg la fel de bine. Oficialii spun ca 45% din slujbele disponibile sunt in partea de est a tarii unde sunt construite tot mai multe turbine eoliene. In orasul Fargo, spre exemplu, se afla al doilea cel mai mare campus Microsoft, dupa cel din Redmond, Washington.

Luand in calcul toate aceste aspecte, nu este de mirare faptul ca economia statului a crescut cu 7,1% anul trecut. Acest lucru inseamna si ca a crescut si cererea pentru forta de munca. Insa, cei care vor sa-si faca o cariera aici, trebuie sa mai cauta. Si asta pentru ca multe dintre posturile oferite sunt pentru cei fara experienta. Spre exemplu, o slujba intr-un fabrica de cartofi, unde sunt ambalati pentru a fi distribuiti in restaurante sau lanturi de retail, inseamna 12 ore de munca pe zi, timp de trei zile, urmate de doua zile libere, si un castig de maximum 17 dolari pe ora. Salariile sunt mai mari in sectorul petrolier, iar leafa medie ajunge aici la 90.000 de dolari pe an. Chiar si slujbele pentru care ai nevoie de mai putina calificare ofera salarii substantiale - 1.500 de dolari pe saptamana pentru bucatari si 1.000 de dolari pentru menajere.

Citeste si

Romania a reusit o "performanta" in 2011: cu 10% mai multi turisti au venit sa cunoasca The Carpathian Garden

BCE majoreaza joi dobanda de politica monetara