Aproximativ 25.000 de internauti din Franta si Germania, aproape in proportii egale, au raspuns in perioada iulie-noiembrie la un chestionar "Germania, Franta si voi?" cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la tratatul de la Elysée la 22 ianuarie.

Din cauza structurii audintei acestor media (Radio France, Arte, ARD si Deutschlandradio), ancheta nu este reprezentativa din punct de vedere social pentru populatia celor doua tari, ci rezuma mai degraba viziunea elitelor deja interesate de cooperarea franco-germana.

In ceea ce ii priveste pe francezi, Germania devine din ce in ce mai seducatoare. Aproape 60 la suta dintre persoane ar prefera sa lucreze in aceasta tara, iar 77 la suta ar prefera sa isi petreaca vacanta acolo. Doar o treime dintre germanii intervievati s-ar vedea muncind in Franta, dar 94 la suta si-ar petrece vacanta acolo, ceea ce nu reprezinta insa o surpriza.

In opinia a 44 la suta dintre francezi, Germania "este un model", in timp ce Franta nu este decat pentru 22 la suta dintre germani.

Totusi stereotipurile raman puternice in randul acestui public. Germanii sunt considerati ca fiind deosebit de rigurosi, disciplinati si muncitori, in timp ce francezii sunt inainte de toate petrecareti, individualisti, creativi si seducatori.