Din cei 585 de membri ai Bundestagului prezenti, 454 au votat pentru, 113 s-au opus si 18 s-au abtinut, conform numaratorii oficiale.

Cei 631 de deputati germani, aflati in vacanta, au fost convocati in sesiune extraordinara, a doua dupa cea din 17 iulie in care au dat unda verde negocierilor pentru al treilea plan de ajutor.  

Votul a constituit totusi un test pentru cancelarul Angela Merkel, dupa ce, luna trecuta, 65 de deputati conservatori au refuzat sa sprijine negocierile in vederea acordului cu Atena. 

Adoptarea planului este necesara pentru ca Atena sa poata rambursa joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Guvernul grec a recunoscut marti ca nu mai dispune in parlament de majoritatea necesara implementarii politicilor asumate in fata creditorilor internationali in schimbul unui nou pachet de asistenta financiara, iar in zilele urmatoare va intocmi o foaie de parcurs pentru a aplica macar masurile promise pana in octombrie, cand creditorii vor face o prima evaluare, transmite Agerpres.

"Toti ne dam seama ca guvernul nu are in acest moment majoritatea pentru a-si putea aplica politicile. Iar acest lucru este intr-adevar un obstacol important", a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului grec, Olga Yerovasili. 

Ea a mentionat ca obiectivul executivului condus de Alexis Tsipras este acum sa recastige sprijinul celor 162 de deputati, majoritatea pe care a avut-o dupa castigarea alegerilor. 

Ea a atras atentia si asupra faptului ca partidele de opozitie, desi au votat in favoarea acordului, nu s-au angajat sa sprijine si masurile punctuale cuprinse in aceasta intelegere prin care Grecia va primi in mai multe transe un nou imprumut, de 86 de miliarde de euro. 

Conform presei locale, se asteapta ca dupa ziua de joi, cand Grecia va incasa prima transa din noul imprumut, sa fie introdusa in parlament si o motiune de cenzura impotriva guvernului, iar o eventuala cadere a acestuia ar face aproape inevitabile alegerile anticipate, avand in vedere actuala configuratie politica a legislativului. Exista totusi si posibilitatea ca o astfel de motiune sa nu fie introdusa inaintea sesiunii parlamentare de toamna, care incepe pe 5 octombrie.