Publicatia canadiana Globe and Mail titreaza ca Islanda si-a manifestat dorinta, la nivel inalt, de a renunta la moneda ei slaba, coroana islandeza, pentru a adopta o moneda mai puternica, respectiv dolarul canadian.

Ambasadorul Canadei in Islanda, Alan Bones, trebuia sa sustina, sambata, o declaratie in acest sens, la o conferinta despre viitorul coroanei islandeze, unde ar fi spus ca, daca Islanda a decis sa adopte dolarul canadian, cu toate riscurile aferente, Canada este deschisa pentru discutii.

Dar discursul a fost amanat in ultimul moment, dupa ce subiectul a fost facut public de presa, mai scrie Globe and Mail.

Purtatorul de cuvant al ministrului canadian de Externe, Joseph Lavoie, a explicat ulterior ca respectiva conferinta nu era evenimentul potrivit la care sa se vorbeasca despre acest subiect.

“Canada nu face comentarii legate de politicile monetare ale altor state. Acesta este un subiect intern al guvernului islandez si al poporului islandez”, a afirmat Lavoie, intr-o declaratie de presa.

Un grup de oameni de afaceri importanti din Islanda i-a prezentat ambasadorului Canadei aceasta idee inca de anul trecut. Declaratia de sambata ar fi fost primul raspuns al Canadei pe acest subiect.

Motivele pentru care Islanda vrea sa adopte moneda Canadei sunt intemeiate, comenteaza publicatia canadiana. Ii ofera stabilitatea si lichiditatea de care are nevoie pe piata internationala a bunurilor si se potriveste cu economia islandeza, care este dependenta de exporturile de aluminiu si peste, iar in viitor, de cele de energie. Si mai este si un motiv sentimental – ambele state sunt tari arctice.

Oficial, autoritatile de la Reykjavik tintesc intrarea in Uniunea Europeana si in zona euro, dar nu se bucura de sprijinul populatiei. Potrivit unui sondaj recent, sapte din 10 islandezi ar renunta cu draga inima la moneda lor fragila pentru una mai puternica. Alternativa prezentata de majoritate este dolarul canadian, care se detaseaza lejer de dolarul american, euro si coroana norvegiana.

Islanda inca sufera dupa colapsul bancilor din 2008. Autoritatile au impus atunci un control strict al capitalurilor, iar tranzactiile straine sunt blocate la 350.000 de coroane, adica 3.500 de dolari. Reversul medaliei  este ca, din cauza acestor controale, investitorii straini nu-si pot repatria profiturile, ceea ce face Islanda neatractiva pentru investitii.

Dar aceste controale vor fi retrase anul viitor, iar specialistii se tem ca se vor intoarce de unde au plecat – cresterea inflatiei si a ratelor de imprumut, precum si a cursului.

Islanda este cea mai mica tara din lume care inca se agata de propria moneda si politicile monetare nationale. Coroana islandeza a explodat intre 2001 si 2007, apreciindu-se cu aproape 90%, pentru ca dupa 2008 sa se prabuseasca cu 92%.

Citeste si:

Daca UE se clatina, sa facem alta. 5 state europene vor sa se grupeze intr-o noua Uniune

Ce ar trebui sa invete Europa de la prima tara care a intrat in criza, in 2008. Modelul islandez

Tara care va avea doua monede oficiale