Productia pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depasind 534 de milioane de tone metrice sau aproape 10,72 milioane barili pe zi,  conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova.

Producatorii de titei din Rusia stabilesc noi recorduri dupa destramarea fostei URSS, pe fondul declinului preturilor si al sanctiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie si finantare externa.

Companiile au facut eforturi sa extraga mai mult titei din zacamintele vechi din vestul Siberiei si au reusit sa deschida cateva noi proiecte.  

In 2015, exporturile de titei ale Rusiei au urcat la 5,25 milioane barili pe zi, in timp ce livrarile catre statele din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut cu 11%, la peste 4,42 milioane barili pe zi.  

Guvernul rus nu se asteapta la o scadere a productiei de petrol in acest an.

Investitiile realizate in urma cu doi-trei ani sprijina productia in 2016, a apreciat recent ministrul Energiei, Alexander Novak. El a avertizat ca nivelul productiei ar putea scadea anul viitor, daca Rusia va trebui sa majoreze taxele in industria energetica pentru a reduce deficitul bugetar, afectat de declinul pretului titeiului.  

Rusia a intrat in recesiune in 2016, pentru prima data din 2009, afectata de sanctiunile occidentale si de pretul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin declara ca tara ar trebui sa fie pregatita pentru o perioada prelungita in care cotatia barilului de titei va ramane la un nivel scazut, iar restrictiile vor fi mentinute.  

In cazul in care cotatia medie a barilului de titei va fi de 50 de dolari, Guvernul se asteapta la un avans al economiei de 0,7% anul viitor. Dar Banca Centrala a Rusiei estimeaza ca recesiunea va continua si in 2016.  

Pretul barilului de titei s-a redus cu 40% in 2015, ajungand la mai putin de 40 de dolari, pe masura ce OPEC a decis sa-si apere cota de piata in fata rivalilor prin pomparea unei cantitati record de titei in pofida scaderii preturilor.  

Joi, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in februarie era in crestere cu 0,82 dolari, pana la 37,28 dolari, in timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotatia barilului de titei light sweet crude (WTI) era in crestere cu 0,44 dolari, pana la 37,04 dolari.  

Principalii producatori de petrol din Rusia sunt Rosneft si Lukoil.  

In Romania, Lukoil se afla pe locul al treilea pe piata distributiei de carburanti, cu un lant de 301 de benzinarii. De asemenea, compania gestioneaza noua depozite de carburanti. In cadrul operatiunilor din Romania ale Lukoil lucreaza circa 3.500 de angajati, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.