La Bursa de la Londra, cotatia titeiului Brent a coborat cu 3,4%, ajungand pentru prima data dupa decembrie 2008 sub nivelul de 36,70 dolari per baril, in timp ce la Bursa de la New York pretul barilul de titei West Texas Intermediate (WTI) a coborat cu 2,5% pana sub 34,70 de dolari.

In prezent, titeiul Brent se tranzactioneaza la un pret cu doar 50 de centi peste minimul de 36,20 dolari per baril stabilit in timpul crizei financiare mondiale din 2008.

In situatia in care petrolul Brent va dobori acest prag atunci va fi vorba de cel mai mic pret al petrolului inregistrat de la mijlocul lui 2004.

In cazul titeiului WTI, pretul minim atins in timpul crizei financiare din 2008 a fost cel de 32,40 de dolari per baril.  

"Petrolul este supus la presiuni in conditiile in care absenta unor reduceri de productie din partea OPEC inseamna ca supraoferta va continua", a declarat Amrita Sen, analist la centrul de reflexie Energy Aspects.

Ambele preturi de referinta de pe piata petrolului au scazut in fiecare zi, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a anuntat ca decis sa nu modifice plafonul oficial de productie.

In ultimul an, statele membre OPEC au pompat o cantitate record de petrol pe piata in incercarea de a-i determina pe producatorii cu costuri mari, cum sunt companiile americane care produc petrol de sist, sa iasa de pe piata.

Supraoferta de petrol ar urma sa creasca si mai mult la inceputul anului viitor cand Iranul, al doilea mare producator din cadrul OPEC, va putea sa-si majoreze propria productie odata cu ridicarea sanctiunilor internationale.  

"Pe langa cantitatile scoase din capacitatile de stocare, Iranul va putea sa-si majoreze exporturile de petrol si condensat cu maxim 700.000 de barili pe zi pana la finele lui 2016", au apreciat analistii de la BMI Research.

De asemenea, analistii de la Morgan Stanley au estimat ca anul viitor oferta de petrol a OPEC ar urma sa creasca cu un milion de barili pe zi, ceea ce va pune noi presiuni asupra preturilor.  

Cu toate acestea, anterior producatorii de petrol din zona Golfului Persic si Rusia au avertizat ca nu isi vor reduce productia nici macar in situatia in care pretul barilului de petrol va cobori pana la 20 de dolari.

Marfurile raman sub o presiune semnificativa, cu indicele Bloomberg Commodity ajungand saptamana trecuta la un nivel record scazut in ultimii 16 ani, in timp ce metalele industriale au aratat semne de reducere a productiei, potrivit unei analize Saxo Bank.  

Productia de titei a crescut insa, ceea ce l-a dus si mai jos ca pret, petrolul crud Brent fiind tranzactionat sub 40 de dolari, ceea ce este un record in ultimii 7 ani.

Strategia actuala a OPEC, "pump and dump", a ramas neschimbata. Absenta unei strategii clare privind cum sa fie administrata criza de supraproductie, amenintata acum si de Iran, a lasat petrolul in deriva, slabit si mai mult de vestea ca productia cartelului pe noiembrie a fost cea mai ridicata din ultimii 3 ani.  

"Metalele industriale, conduse de cupru si plumb, au continuat procesul de stabilizare, mai ales ca sunt prevazute noi reduceri de productie. Industria miniera trece printr-un dezechilibru, dupa luni de zile de caderi de preturi care au urmat unor ani de expansiune exuberanta. Metalele pretioase s-au blocat inainte de prognozata crestere a dobanzii Fed, anuntata pentru saptamana aceasta. Investitorii speculativi cu pozitii short masive au mai renuntat la miza ca raspuns la dolarul slabit, dar a fost, in general, o saptamana slaba", potrivit Saxo Bank, citata de Agerpres.

Zaharul a esuat in a mai produce profit, dupa ce a devenit cea mai populara marfa printre investitori, in lunile recente. Drept rezultat, pozitiile bullish au ajuns la niveluri nesustenabile, de unde e greu de crezut ca zaharul poate sa mai creasca.  

"Productia americana de energie, in special prin fracking, ramane pe traiectoria ce-i va permite sa inregistreze un nou record in ultimii 5 ani. Contractele futures din ianuarie care reprezinta, de obicei, preturile de varf, se tranzactioneaza la aproximativ 45% sub nivelul de anul trecut. Vestea buna este ca gazul american se vinde acum de 3,5 ori mai ieftin decat cel din Asia de Est, ceea ce ar putea incuraja exporturile. SUA este pe cale sa devina un exportator net de gaz. De indata ce facilitatile uriase de lichefiere din SUA, aflate acum in stadiu de constructie, se vor termina undeva in 2020, ar trebui sa aiba capacitatea de a exporta 10% din productia nationala de gaz", se mai spune in analiza.  

Titeiul crud Brent a atins cel mai scazut nivel din decembrie 2008, cand petrolul a "cazut" din cauza crizei financiare.

O noua criza, de data asta in sectorul petrolier, pare tot mai verosimila, pe masura ce preturile in scadere continua sa impinga tarile producatoare mai mici si companiile petroliere spre marginea prapastiei.  

Conform analizei, vestea buna de la AIE este ca nu trebuie sa ne facem griji ca ramanem fara petrol, cu noi facilitati de stocare deja in constructie si cu rezervele strategice ale Chinei in crestere.

Ritmul record de crestere a stocurilor va scadea in 2016 - productia va scadea in statele non-OPEC, odata cu cererea. Dar AIE nu vede piata gasindu-si un echilibru intre cerere si oferta inainte de finalul lui 2016. Drept rezultat, e posibil sa vedem prognoze pe 2016 revizuite in jos, neexistand sansa sa vedem titeiul Brent urcand la 60 de dolari/barilul inainte de 2017.  

"Mult asteptata crestere a dobanzii Fed se apropie de sfarsit. La 16 decembrie, Comitetul Federal pentru Piata Libera va avea ultima reuniune din 2015 si 76% din piata e convinsa ca va decide cresterea dobanzii, pentru prima data in ultimii noua ani. Activitatea din piata a fost slaba, traderii asteptand momentul de care vorbim si slabirea dolarului nu a generat cine stie ce miscare, in afara de o comasare de pozitii short. Investitorii au fugit de metalele pretioase, inclusiv de aur. De la inceputul anului, au renuntat la 135 de tone de aur din produsele exchange-traded, in timp ce fondurile hedge au un record scazut de expuneri short pe futures COMEX, la New York. Expunerile totale pe aur si produse exchange-traded au scazut cu 25% anul acesta si s-au injumatatit in ultimii 2 ani", se precizeaza in analiza.