”Nu exista un motiv clar al declinului, dar vanzarile arata ca investitorii asiatici reactioneaza la neincrederea de pe piata americana”, a declarat Gao Jian, analist la firma SCI International, care estimeaza ca preturile ar putea cobori cu inca un dolar sau doi, inainte de a-si reveni usor.

Cotatia petrolului american cu livrare in iunie este in coborare cu 3%, la 44,13 dolari pe baril, in tranzactiile electronice din New York.

Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, este in scadere cu 2,7%, la 47,12 dolari pe baril.

Pentru ambele categorii de petrol, declinul cotatiilor din aceasta satpamana a ajuns la 10%, iar scaderile sunt cele mai accentuale dupa ianuarie 2016.

Reducerea livrarilor de titei de catre OPEC si producatori mari din afara organizatiei, intre care Rusia, nu au avut inca un impact important asupra stocurilor mondiale. In aceasta luna, producatorii trebuie sa decida daca vor prelungi acordul.

Analistii au anticipat ca acordul va duce la cresterea livrarilor de catre producatorii americani, dar amploarea acesteia a depasit asteptarile.

Investitorii au inceput sa vanda joi petrol dupa ce Reuters a relatat ca membrii OPEC nu sunt interesati sa suplimenteze reducerile de productie. In plus, unii estimeaza ca la patru luni de la intrarea in vigoare a acordului productia totala a OPEC este peste plafonul convenit de 32,5 milioane de barili pe zi, din cauza cresterii livrarilor Angolei si Nigeriei.