Un indice calculat de Royal Institution of Chartered Surveyors, referitor la preturile imobiliare din Londra, a scazut luna trecuta la -49 de puncte, cel mai redus nivel dupa februarie 2009, ceea ce arata ca un procentaj mai mare de agenti au raportat pierderi in martie.

Un analist al Pantheon Macroeconomics, Samuel Tombs, a spus ca indicele referitor la Londra tinde sa reprezinte piata proprietatilor prime, mai degraba decat pe cele de la nivelul orasului.

Declinul indicelui se adauga altor informatii din partea agentilor imobiliari din centrul Londrei, care au redus preturile pentru a incheia vanzarile.

La nivel national, indicele RICS al preturilor s-a mentinut la nivelul de 22 de puncte in martie, dar asteptarile referitoare la valoare si vanzari s-au inrautatit pentru anul viitor.

Interesul cumparatorilor si vanzarile au stagnat, iar cele mai slabe performante sunt in cazul proprietatilor scumpe, se mai arata in raport.

In afara de faptul ca clientii sunt tinuti departe de piata de preturile mari, cererea este afectata de nervozitatea provocata de Brexit si de perspectivele Marii Britanii.

Scaderea preturilor imobiliare ar putea fi insa limitata de deficitul de proprietati disponibile la vanzare in Marea Britanie, lista acestora aflandu-se la un minim record.