Trendul este subliniat de datele economice recente, inclusiv de cresterea increderii investitorilor germani in economie in luna iulie, dupa trei luni consecutive de declin. 

"In SUA are loc o renastere pentru companiile germane", comenteaza pentru WSJ Andreas Rees, economist la UniCredit Frankfurt, transmite Mediafax.

Exporturile catre SUA, a doua mare piata externa pentru Germania, dupa Franta, au crescut in primele patru luni cu 3,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor UniCredit.  In acelasi timp, livrarile catre Franta au coborat cu 1,2%, iar exporturile catre China cu 2%.

Exporturile germane catre China, piata cu numarul 5 pentru nemti, au crescut constant dupa criza financiara asiatica de la sfarsitul anilor '90. 

Exporturile reprezinta 40% din economia germana, care genereaza o treime din Produsul Intern Brut al zonei euro, find de departe cea mai mare putere economica a Europei. 

Expertii BGA, un grup patronal care reprezinta 60.000 de companii germane cu activitati in zona comertului, anticipeaza ca exporturile catre SUA vor creste cu 15% in acest an, la o cifra de afaceri de circa 100 miliarde euro, aproape de nivelul livrarilor catre Franta. 

Analistii noteaza ca Statele Unite nu trebuie sa inregistreze rate de crestere economica apropiate de cele din China pentru a sprijini exporturile germane. Este suficienta o dinamica de 2-2,5% pe an, insotita de cresterea cheltuielilor consumatorilor si imbunatatirea increderii in economie, in special in sectoare precum energia si industria grea, care importa utilaje si alte produse si servicii conexe din Germania. 

Pe langa industria grea, producatorii germani de automobile de lux domina piata SUA.

Fondul Monetar International estimeaza ca Produsul Intern Brut al Germaniei va creste cu numai 0,3% in acest an si cu 1,3% in 2014, insa analistii considera ca o astfel de evolutie ar fi suficienta pentru a mentine somajul la minime record si pentru a sustine consumul in economia germana.