Luxemburg are PIB-ul cel mai mare pe cap de locuitor – 106.958 dolari (2012)

Al doilea cel mai mic stat din Europa, dupa Vatican, Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din intreaga lume.

Desi are o economie de doar 55,9 miliarde de dolari, Luxemburgul are si o populatie mica, ceea ce face ca PIB-ul pe cap de locuitor sa fie de 106.958 dolari, ceea ce o face sa rivalizeze cu Qatarul la bogatia populatiei.

Luxemburgul este una dintre putinele tari din UE care se mai bucura de ratingul maxim triplu A din partea agentiilor de evaluare financiara, are un somaj nesemnificativ si o inflatie foarte mica. Cei mai multi bani provin din sectorul financiar, ceea ce-i face pe locuitori sa aiba unul dintre cele mai inalte standarde de viata din lume.

Cu toate acestea, tara are cateva probleme: aproape 60% din forta de munca este formata din straini, iar legislatia fiscala permisiva a atras atentia comunitatii internationale.

Madagascarul are cea mai mica datorie guvernamentala – 5% din PIB (2012)

Intr-o perioada in care majoritatea statelor se confrunta cu datorii publice mai mari decat PIB-ul national, insula Madagascar, situata pe coasta de est a Africii are cea mai mica datorie guvernamentala din lume. Spre comparatie, Japonia are o datorie publica de 236% din PIB, SUA, de 107%, iar Italia, de 136% din PIB.

Cu toate acestea, alti indici economici din Madagascar nu arata la fel de bine. PIB-ul per capita este de doar 470 de dolari, iar cresterea economica prognozata pentru 2012 este de doar 3%.

Statele Unite au cea mai mare economie din lume - 15,6 trilioane de dolari

SUA prognozeaza o crestere a PIB in 2012 la 15,6 trilioane de dolari, ceea ce o plaseaza pe primul loc in topul celor mai mari economii ale lumii.

China are un PIB estimat la 7,9 trilioane de dolari in 2012, dar chiar si cu o crestere anuala intre 7 si 10%, vor mai trece decenii pana cand productia acestei tari se va apropia de cea a Statelor Unite. SUA, insa, se confrunta si ea cu propriile dificultati: refacerea dupa criza financiara din 2008, problemele de pe piata muncii si revitalizarea sectorului imobiliar.

Libia inregistreaza cea mai rapida crestere economica – 76% (2012)

Aceasta crestere fulminanta nu se datoreaza neaparat unei bune planificari sau unei guvernari eficiente, cat razboiului din acea zona. Tendinta s-a observat si in alte tari cu o puternica situatie conflictuala, unde a avut loc o dezvoltare economica importanta, precum Sierra Leone, Irak sau Afganistan.

Cresterea economica a Libiei este posibila datorita revigorarii productiei de petrol, care se prabusise in 2011, cand rebelii raportau succes dupa succes in campaniile impotriva fostului conducator Muammar Gadhafi. Inainte de 2011, productia de hidrocarbura reprezenta 70% din PIB, dar situatia tensionata a facut ca aceasta cifra sa scada dramatic. Perspectivele actuale sunt imbucuratoare, insa o revenire totala a economiei va fi posibila doar peste ani de zile.

Mongolia – Tara investitiilor masive - 64% din PIB (2012)

Situata intre China si Rusia, Mongolia a avut parte de o crestere economica reala de 17,3% in 2011, rezultata in principal din minerit. Previziunile pentru 2012 sunt si mai optimiste, avand in vedere ca Mongolia se bucura de cele mai mari investitii din lume, acestea insumand un total de 63,6% din PIB. Tot la capitolul investitii, China este pe locul doi, cu 48,4%, urmata de Bhutan, cu 46,6%.

Economia Mongoliei depinde in continuare intr-o buna masura de vecinii sai, atat timp cat 90% dintre exporturile tarii sunt orientate catre China, iar Rusia ii furnizeaza 95% din necesarul de petrol.